Nominirani najuspješniji pojedinci iz Istre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

I ove ce godine biti odabrani najuspješniji pojedinci naše županije za ovu godinu u sklopu projekta "Istriana 2010". Izbor je to koji se održava vec trecu godinu, a inicijator cijelog projekta je novinar Daniel Sponza, koji s Radio Pulom organizira cijeli dogadaj uz pokroviteljstvo Istarske županije. Napomenimo i to da se ove godine projekt održava u sklopu Dana Radio Pule, koji slavi 50. rodendan.

- Projekt je zamišljen kao poticaj i javna nagrada najuspješnijim pojedincima u Istri, u podrucju gospodarstva, zdravstva, kulture, glazbe i sporta, kaže Sponza.

Pojedince nominiraju clanovi posebnog povjerenstva koje cine Jasna Jaklin Majetic, koja je u ime istarskog gospodarstva predložila kandidate iz ovog podrucja, a to su Tullio Fernetich, vlasnik uspješnog obiteljskog hotela San Rocco u Brtonigli, Graciano Rudan, vlasnik i predsjednik Uprave tvrtke Rudan d.o.o. iz Žminja, te Branko Hanžek, direktor i clan Uprave tvrtke Solaris d.o.o.



Ravnatelj pulske Opce bolnice dr. Lems Jerin je u ime zdravstvene struke predložio specijalista kirurga dr. Ivicu Fedela te dr. Loredanu Labinac Peteh, koja je i predsjednica istarske podružnice Hrvatskog lijecnickog zbora.

Vladimir Torbica, procelnik županijskog Odjela za kulturu, predložio je kandidate iz podrucja kulture. To su povjesnicar, enciklopedist, urednik, kolumnist i diplomat Miroslav Bertoša, kipar i slikar Josip Diminic, prorektorica za nastavu na pulskom sveucilištu i skladateljica ?eni Dekleva-Radakovic te redatelj, osnivac i umjetnicki direktor kazališta Dr. Inat Branko Sušac.

Tajnik Saveza sportova Istarske županije Dario Koraca je bio zadužen za podrucje sporta. Medu sportašima nagradeni ce se birati izmedu drugog najboljeg vaterpolista po izboru Svjetske vaterpolske federacije Puljanina Damira Burica, svjetske prvakinje u kuglanju Porecanke Marijane Liovic, europskog prvaka u kick boxingu Borisa Miškovica iz Rovinja te europskog prvaka u bocanju i osvajaca broncane medalje Buzecana Gianfranca Santora.

Tajnica istarske podružnice Hrvatske glazbene unije Nataša Petric Tasha pokrila je glazbeni segment, u kojem su nominirani dugogodišnji voditelj Big Banda grada Pule Davor Lorkovic, istarski violoncelist s medunarodnim ugledom Stjepan Hauser, poznata i dugovjecna istarska pjevacica Radojka Šverko te dobitnici Porina za pjesmu godine grupa Nola.

Svi clanovi povjerenstva predložili su kandidate u ime struke kojoj pripadaju. Pobjednike ce izabrati gradonacelnici i nacelnici opcina u Istri, predsjednici uprava najvecih gospodarskih subjekata u županiji, celnici kulturnih, glazbenih i sportskih institucija, novinari te slušatelji Radio Pule.

Svecanost dodjele ove nagrade održat ce se u petak, 17. prosinca, u 13 sati u kinu Valli, a dobitnicima ce biti dodijeljena statua "Istriana", rad pulskog kipara Erosa Cakica. U zabavnom dijelu programa nastupit ce rijecka pjevacica Karin Kuljanic i umaška klapa Lungomare, a program ce voditi Dražen Turina Šajeta.

Prošle godine laureati su bili gospodarstvenica Sonja Racan, književnik Daniel Nacinovic, glazbenik Bruno Krajcar, dr. Julijana Franinovic Markovic te organizator teniskog turnira u Umagu Slavko Rasberger, dok su slušatelji izabrali znanstvenika Korada Korlevica. (M. RADIC)

Glasanje za naj-Istrijana na Radio Puli
Pored ovih kategorija, prošle je godine uveden izbor za naj-Istrijana ili Istrijanku po izboru slušatelja Radio Pule. Od ponedjeljka do petka u programu Radio Pule dva puta dnevno od 9.30 do 10 i od 14.30 do 15 emitirat ce se posebne emisije u sklopu kojih ce biti obrazložene pojedine kandidature, a slušatelji ce se moci javljati, glasati i predložiti svog kandidata.


Podijeli: Facebook Twiter