Nominirana Zrinka Cvitešic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska glumica Zrinka Cvitešic nominirana je za najboljeg mladog europskog glumca, nagradu poznatu kao Shooting Star, koju trinaestu godinu za redom dodjeljuje europska filmska promidžbena organizacija European Film Promotions, produžena ruka MEDIA programa koji financira Vijece Europe, a cija je clanica pocetkom ove godine postala i Hrvatska.

Program Shooting Stars osmišljen je kao direktna promocija deset europskih glumackih talenata, koji su se ove godine birali izmedu kandidata prijavljenih iz 21 europske zemlje. Prvenstvo imaju glumci do 35 godina starosti koji su vec priznati u svojoj zemlji ili sudjeluju u europskim koprodukcijama. Medu glumcima koji su svojedobno bili nominirani za Shooting Stars program našli su se i Daniel Craig, Rachel Weisz, Ludivine Sagnier, Maria Bonnevie, Moritz Bleibtreu, Johana Wokalek, Nina Hoss i Anamaria Marinca - danas sve redom etablirana europska, pa i svjetska glumacka imena.

Zrinka Cvitešic je odabrana na osnovu svoje posljednje uloge Lune u filmu "Na putu" Jasmile Žbanic.- U filmu ona portretira ženu koja se, unatoc preprekama, bori da zadrži svoj dignitet i ponos. Ona nas glumacki vodi kroz osjecaje nade i ocajanja te kroz tugu i radost na nacin koji niti u jednom trenutku nije ocit niti predvidljiv, obrazložio je žiri EFP-a odluku o njenoj nominaciji. Premijera filma "Na putu", porucuju iz Hrvatskog audiovizualnog centra, ocekuje se uskoro, a film je nastao u koprodukciji BiH, Austrije, Njemacke i Hrvatske.

Nagrada Shooting Stars dodijelit ce se tijekom trajanja Berlinalea, a ostali nominirani su Kryštof Hadek (Ceška), Pihla Viitala (Finska), Lotte Verbeek (Nizozemska), Robert Sheehan (Irska), Michele Riondion (Italija), Anders Baasmo Christansen (Norveška), Agata Buzek (Poljska), Dragos Bucur (Rumunjska) i Edward Hogg (Velika Britanija).Osim što ce se svaki od kandidata posebno predstaviti tijekom trajanja festivala u Berlinu, svi ce oni, objašnjavaju organizatori, imati priliku tijekom iduce godine prezentirati svoj rad i na drugim medunarodnim festivalima te filmskim radionicama diljem svijeta.


Podijeli: Facebook Twiter