Nominacije Stanciji Histria Aromatica i plaži Mulini

Uz plažu Mulini je i prekrasna šetnica (M. MIJOŠEK)
Uz plažu Mulini je i prekrasna šetnica (M. MIJOŠEK)

Dva arhitektonska ostvarenja iz Istre nominirana su za nagradu "Viktor Kovačić" za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva za 2014. godinu. To su: stancija Histria Aromatica na lokaciji Pižanovac, Bale, autora Marina Mikelića, Hrvoja Vidovića i Tomislava Vreša te rovinjska plaža Mulini u zoni Monte Mulini, Studija 3LHD (Saša Begović, Marko Dabrović, Tatjana Grozdanić Begović, Silvije Novak, Nevena Kuzmanić, Tin Kavurić, Sanja Jasika, Dragana Šimić, Vibor Granić, Ivan Ćurković).

U istoj je kategoriji nominirano i ostvarenje zgrade škole i vrtića u sklopu odgojno-obrazovnog kompleksa "Kajzerica" u Zagrebu (autori Vedran Pedišić, Emil Špirić, Erick Velasco Farrera, Juan Jose Nunez Andrade). Stručni savjet Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA) u sastavu Boris Fiolić, voditelj Stručnog savjeta UHA-e i drugi dopredsjednik UHA-e, Vedran Duplančić, Marko Vitković, Mira Tadej Crnković, Nikola Škarić, Janko Velnić i Željko Golubić, za godišnje nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata nominirao je deset autora i autorskih timova, od ukupno prijavljenih 63 autorskih ostvarenja. Svečano otvorenje godišnje izložbe ostvarenja hrvatskih arhitekata u 2014. uz dodjelu godišnjih nagrada Udruženja hrvatskih arhitekata održat će se u utorak, 20. siječnja, u 20 sati u Francuskom paviljonu u Zagrebu. Izložbu će otvoriti predsjednica Udruženja hrvatskih arhitekata Sanja Cvjetko Jerković koja će ujedno i uručiti godišnje nagrade autorima i autorskim timovima prema odabiru Stručnog savjeta Udruženja.

Odlučeno je da se Nagrada "Viktor Kovačić" za životno djelo dodijeli prof. Dragomiru – Maji Vlahoviću, dipl. ing. arh. Za nagradu "Drago Galić" za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture za 2014. godinu nominirani su obiteljska kuća u Kvarnerskoj ulica 2D u Rijeci autora Petra Miškovića i Vanje Rister, vila Gumno arhitektonskog tima Turato; Idis Turato, Marko Liović, a koja se nalazi u Risiki na otoku Krku i Olive House u Staroj Novalji autora Tee Horvat i Radovana Šobata te kooautora Mirka Majića i Sanje Runjić. Za nagradu "Bernardo Bernardi" za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja za 2014. godinu nominirani su: stalni postav Antike Arheološkog muzeja Zadar, autora Ive Letilović i Igora Pedišića, te arheološki park Principij u Rijeci, autora Nenada Fabijanića.

Za nagradu "Neven Šegvić" za publicistički, kritički, znanstveno istraživački i teorijski rad na području arhitekture za 2014. godinu nominirani su: "Fitting Abstraction" – koncept hrvatskog nastupa na 14. Venecijanskom bijenalu arhitekture autorice Karin Šerman  i "Remetinečki gaj - Početak sustavne urbanizacije novozagrebačkog područja" autora Ivana Mlinara i fotografa Dijane Brkljačić i Marka Mihaljevića. (Bojana ĆUSTIĆ JURAGA)


Podijeli: Facebook Twiter