Nokijina raskoš multimedije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nokia je nedavno predstavila dva nova mobitela - 5530 XpressMusic te E55, a oba modela krase mnoge multimedijalne mogucnosti. No, krenimo redom.

Nokia 5530 XpressMusic, kao što mu i sam naziv kaže, još je jedan glazbeni telefon ovog finskog proizvodaca. Poput modela 5800 XpressMusic, i ovaj mobitel ima ekran osjetljiv na dodir i to dijagonale 2,9 inca i rezolucijom od 640x360 piksela. Kamera je 3,2-megapikselna i ima LED bljeskalicu.



Tu je akcelerometar i Wi-Fi, no ne i GPS. U paketu s mobitelom dolazi memorijska kartica kapaciteta cetiri gigabajta, a velicinu memorije moguce je dodatno proširiti do 16 gigabajta. Cijena mu je u slobodnoj prodaji nešto više od dvije tisuce kuna.

Drugi novi model je E55. Rijec je o poslovnom mobilnom uredaju kompaktnih dimenzija s hibridnom QWERTY tipkovnicom za brzo pisanje poruka i e-mailova. Za jednostavno upravljanje Office dokumentima tu je i Quick Office aplikacija koja je predinstalirana na uredaju. Dodatne pogodnosti su i 3.2-megapikselna kamera s LED bljeskalicom te GPS navigacija uz Nokia Maps aplikaciju.



Dosta je pažnje posveceno bateriji uz koju razgovori mogu trajati do osam sati, a u stanju mirovanja može trajati cak do 23 dana. Tu je i mogucnost mijenjanja nacina rada iz poslovnog u privatni i obrnuto, a svaki od njih je moguce i dodatno personalizirati. Cijena mu iznosi nešto manje od tri tisuce kuna.

Osim ova dva mobitela, Nokia je nedavno najavila i model N900. Rijec je o svojevrsnom mini tablet racunalu s operativnim sustavom Maemo koji je baziran na Linuxu.



Cijena bi mu na europskim tržištima trebala biti oko 500 eura. Krasi ga 3,5 incni LCD ekran osjetljiv na dodir razlucivosti 800x480 piksela, zatim FM odašiljac, TV izlaz, Bluetooth 2.1, Wi-Fi, 3G, 5-megapikselna kamera s Carl Zeiss optikom i LED bljeskalicom. Procesor je ARM Cortex A8, a interna memorija je kapaciteta 32 gigabajta, proširivo do 48 GB.


Podijeli: Facebook Twiter