Nokia N9 stiže vec ove godine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi pametni telefon zasnovan na Nokijinoj platformi MeeGo, Nokia N9, stici ce na tržište vec krajem 2011. godine, objavio je Nokijin direktor Stephen Elop.

Nokia N9
po tehnickim je specifikacijama solidan, ali ne i revolucionaran uredaj: tu je procesor radnog takta 1 GHz s grafickim koprocesorom, 1 GB RAM memorije te 16 ili 64 GB prostora za pohranu, zaslon dijagonale 3,9 inca i 8-megapikselna kamera.

Stvari postaju zanimljive kad pogledate vrlo atraktivan dizajn uredaja, posebice kad primijetite da N9 nema niti jednu tipku na prednjoj strani - sve ce se, kaže Nokia, obavljati jednostavnim povlacenjem prsta po nekom dijelu zaslona.

No, ono što Nokiju N9 cini posebnom je MeeGo, Nokijina platforma za pametne telefone koja je neslavno zamijenjena Microsoftovom platformom Windows Phone 7.

Nije MeeGo tako loš, tvrde u Nokiji, nego je jednostavno u ranom stupnju razvoja, pa je bilo potrebno promijeniti strategiju i ici na sigurnost koju nudi Microsoftova platforma.

Ipak, ta teorija pada u vodu kad uzmemo u obzir da ce prvi uredaji zasnovani na WP7 kao i na MeeGu na tržište stici krajem godine.


Podijeli: Facebook Twiter