Nogometna korupcija: Širiću četiri godine zatvora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Željko Širić danas je zbog korupcije u prvoj nogometnoj ligi, odnosno primanja mita za "pošteno" suđenje, osuđen na četiri godine zatvora, dok je nekadašnji tajnik NK Karlovca Neven Šprajcer uvjetno kažnjen s 10 mjeseci zatvora u koji neće ići ako u četiri godine ne ponovi nedjelo.

Sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Gordana Mihela Grahovac Širiću, koji nije došao na izricanje presude, izrekla je i sigurnosnu mjeru zabrane obavljanja dužnosti u tijelima HNS-a na osam godina, u što ne ulazi vrijeme provedeno u zatvoru. I Šprajceru je, uz uvjetnu kaznu, dosuđena četverogodišnja zabrana rada u klubovima i tijelima nogometnog saveza.

Tijekom devetomjesečnog suđenja najteža optužba protiv Širića bila je da je od USKOK-ova pouzdanika, bivšeg predsjednika Uprave Hajduka Hrvoja Maleša, primio 30 tisuća eura za "pošteno" suđenje. Šprajcera, koji je jedno vrijeme bio i tajnik Udruge prvoligaša, tužiteljstvo je teretilo da je sa Širićem dogovorio da i njegovom klubu za mito također osigura "pošteno" suđenje.

I dok je USKOK za optužene, zbog "sistemske korupcije", zatražio najstrože kazne, obrana je u svojim završnim govorima istaknula da ih treba osloboditi jer njihovim klijentima nije dokazana krivnja.

U ovoj aferi optužen je i bivši nogometni sudac i dužnosnik Stjepan Djedović kojemu je postupak razdvojen nakon pretrpljenog moždanog udara.

Uhićenje Širića, Djedovića i Šprajcera bio je nastavak antikorupcijske akcije 'Offside' u kojoj se istraživalo namještanje 12 prvoligaških utakmica. Taj je slučaj doživio i sudski pravorijek kojim je svih 15 optuženika, uglavnom nogometaša i dužnosnika kluba Croatia Sesvete, ali Varteksa i Međimurja, proglašeno krivima. Šestorica optuženih su se, pak, prije suđenja nagodili s Uskokom, a među njima su bili i trojica organizatora namještanja utakmica - bivši trener u omladinskoj momčadi zagrebačkog Dinama Vinko Šaka te dvojica slovenskih državljana Dino Lalič i Admir Suljič. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter