Nogometna bajka o propaloj državi

Iz filma 'Montevideo, vidimo se'
Iz filma 'Montevideo, vidimo se'

Prva postava ovog nogometnog filmskog srpskog serijala "Montevideo, bog te video" Dragana Bjelogrlića istrčala je na 58. Puli na Kaštelu, a potom je proširena verzija kao serija prikazivana na RTL-u. To je sigurno pridonijelo velikom očekivanju i zanimanju za nastavak priče o jugoslavenskoj nogometnoj reprezentaciji koja je krenula na Prvo svjetsko nogometno prvenstvo u Urugvaju u srpnju 1930., pod naslovom "Montevideo, vidimo se!", istog režisera i ekipe koji je počeo igrati u kinu Valli. Sudeći po prvim "utakmicama", gledatelja i navijača neće izostati, pogotovo jer se Bjelogrliću mnogo toga poklopilo u ovom vrlo raskošnom (za naše prilike) produkcijskom serijalu koji prati skori početak 20. svjetskog prvenstva u Brazilu.

Ali, bez Srbije (Jugoslavije), koju je u međuvremenu izbacila Hrvatska, što je u velikoj mjeri pokvarilo Bjelogrlićevu dobro zamišljenu bajku o velikoj zaradi, pa će na kraju ostati bar jedna oživljena uspomena od prije 84 godine kako su Tirke, Bek, Marjanović, Jakšić… (Petar Strugar, Nebojša Ilić, Miloš Biković, Aleksandar Radojičić, Andrija Kuzmanović, Ivan Zekić, Nenad Heraković…), otišli na izlet preko Velike bare u Južnu Ameriku na prvo svjetsko prvenstvo, na otvaranju izbacili Brazil (jedina momčad koja je prisutna na svim svjetskim prvenstvima i s najviše osvojenih trofeja), gladni i žedni stigli do polufinala s domaćinom Urugvajem, koji je dobio tu čast u povodu 100. godišnjice nezavisnosti, pa je pod tim pritiskom i na kraju bio pobjednikom.

Naravno, tu kombinaciju stvarnosti i fikcije, mašte i sjećanja Bjelogrlić je vješto isprepleo u legendu o najpopularnijoj sporednoj stvari na svijetu, dodavši joj raskošnu produkciju i kostimografiju, a čak je i Magnifikova "slovenska" glazbena kulisa na razini one scenografske koju dobro nadopunjuju digitalna rješenja masovki na stadionu, ili ulicama Montevidea, ali ne slučajno i iznimno dobro odabrane protagoniste, prave manekene i manekenke koji zamagljuju nogometno ozračje pa prevladava osjećaj da ste na modnoj pisti, a ne na utakmici. (Piše Mate ĆURIĆ)

VIŠE O FILMU U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter