Nogometašu kazna od 300.000 eura zbog majice s likom Putina

(Arhiva)
(Arhiva)

Moskovski nogometni klub Lokomotiv odlučio je kazniti svog igrača Dmitrija Tarasova s 300.000 eura zbog javnog pokazivanja majice s likom ruskog predsjednika Vladimira Putina po završetku prve utakmice 16-ine finala Europske lige protiv Fenerbahčea igrane u utorak u Istanbulu. Tarasov je po završetku dvoboja skinuo dres ispod kojega je imao majicu s likom ruskog predsjednika Vladimira Putina i natpisom "Najpristojniji predsjednik", a s obzirom na napetu političku situaciju između Rusije i Turske taj njegov postupak UEFA bi mogla ocijeniti kao provokaciju. Osim oštre kazne za igrača, UEFA bi mogla izreći i kaznu za klub.

"Vodstvo Lokomotiva je jako razočarano zbog incidenta u Istanbulu  da je poduzelo ekstremne mjere i odredilo rekordnu kaznu u povijesti kluba", kazao je izvor iz kluba za agenciju R-Sport. "Oko 300,000 eura bit će oduzeto od Tarasovljeve plaće kao i svi bonusi koje je mogao dobiti u veljači", dodao je isti izvor.

UEFA je u srijedu objavila da je pokrenula disciplinski postupak protiv Lokomotiva zbog incidenta i slučaj će biti razmotren pred UEFA-inim disciplinskim tijelom 17. ožujka. "Putin je moj predsjednik, poštujem ga i spreman sam ga podržati gdje god se nalazio. Na onoj sam majici napisao sve što sam želio reći", izjavio je Tarasov dodavši kako je djelovao samoinicijativno, te kako nitko u klubu nije znao za njegovu namjeru. Agencija R-Sport je odmah nakon incidenta objavila, pozivajući se na izvore u UEFA-i, da bi Tarasov mogao biti kažnjen zabranom igranja na najmanje 10 utakmica, a da bi kažnjen mogao biti i Lokomotiv.

UEFA vrlo oštro kažnjava politički motivirane incidente. Tako je u srpnju prošle godine kaznila Barcelonu sa 30,000 eura zbog toga što su njezini navijači pobjedu protiv Juventusa u finalu Lige prvaka proslavili mašući zastavama Katalonije, dok je 2013. škotski prvak Celtic kažnjen s 50.000 eura jer su njegovi navijači tijekom utakmice Lige prvaka protiv Milana izvjesili transparente s likovima škotskog nacionalnog junaka Williama Wallacea i člana IRA-e Bobbyja Sandsa, koji je umro štrajkajući glađu u zatvoru Maze 1981. Politički odnosi između Rusije i Turske narušeni su kada je tursko ratno zrakoplovstvo u studenom srušilo ruski vojni avion pokraj tursko-sirijske granice. U znak odmazde Rusija je Turskoj uvela ekonomske sankcije. Procjene stručnjaka govore da bi ruske restriktivne mjere turskoj privredi mogle nanijeti štetu u visini od čak 12 milijardi dolara. (H)


Podijeli: Facebook Twiter