Nogometašice suspendirane jer su muškarci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvije igracice nogometne reprezentacije Ekvatorijalne Gvineje suspendirane su jer se pokazalo kako su muškarci zbog cega im je i zabranjen nastup na svjetskom prvenstvu nogometašica koje pocinje 26. lipnja u Njemackoj, prenose njemacki mediji.

Sestre Salimata i Bilguisa Simpore bile su kljucne igracice Gvineje koja je iznenadujuce izborila plasman na SP. No, sada se otkrilo i zašto. Obje su muškarci. Zbog straha od mogucih sankcija Gvineja je sestre ili možda preciznije receno bracu Simpore izbrisala s popisa igraca za World Cup.

Optužbe protiv Ekvatorijalne Gvineje za 'švercanje' muškaraca još u prošle godine tijekom africkih kvalifikacija iznijele Nigerija i Gana, no Africki nogometni savez je odbio sve optužbe premda nikada nisu provedena testiranja spola.

"Fizicki kontakt s njima tijekom utakmice bio je dovoljan da ustanovimo kako se radi o muškarcima. Znate, neke stvari se ne mogu samo tako sakriti," kazala ja kapetanica reprezentacije Gane Diana Ankomah.

Osim što je ocito muškarac, Salimata je optužen i da je igrao za ženske reprezentacije Burkine Faso i Obale Bjelokosti i to za odredeni novcani iznos.

Gvineja je tada odbacila bilo kakve optužbe da su sestre ipak braca. "Ove izmišljotine su rezultat kompleksa manje vrijednosti naših protivnica," pisalo je u priopcenju Nogometnog saveza Ekvatorijalne Gvineje.

Zanimljivo, reprezentacija Gvineja se našla na udaru kritika i zbog 'dilanja' putovnica' jer je tijekom africkih kvalifikacijama u svojim redovima imala pet Brazilki, tri igracice iz Burkine Faso, dvije iz Nigerije, te jednu Španjolku i Kamerunku. Sve su gotovo preko noci dobile državljanstvo i putovnice kako bi mogle nastupiti na prvenstvu.

Africka nogometna federacija (CAF) za sada ne želi komentirati ove vijesti, a za sada šute i organizatori Svjetskog prvenstva koje ce se od 26. lipnja do 17. srpnja održati u Njemackoj.


Podijeli: Facebook Twiter