Nogometaši Rijeke nadomak Europske lige u Stuttgartu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon sat vremena ugodnog leta od Krka Riječane je u Stuttgartu dočekalo ugodnih 20 stupnjeva i oblačno vrijeme. U zračnoj luci bilo je tek nekoliko namjernika koji su shvatili da se radi o današnjem suparniku nogometaša Stuttgarta u uzvratnom ogledu play off-a Europske lige.

Kraj svih ostalih igrači Rijeke su mogli slobodno prolaziti jer nikoga baš nije previše zanimalo tko su dečki u plavoj sportskoj opremi. Očito je da Rijeka nije ušla u uho prosječnog nogometnog konzumenta u Stuttgartu i okolici. Tko zna, možda će se večeras promijeniti percepcija "Švaba", možda će Rijeka prirediti veliku senzaciju i ostvariti svoj najveći europski uspjeh nakon kojega će se u europskim zračnim lukama drugačije dočekivati igrače s Rijekinim
grbom na prsima.

Trener Matjaž Kek djelovao je ozbiljno. Ne zbog tmurnoga vremena, već zbog onoga što nalaže situacija. Uostalom, bivši trener reprezentacije Slovenije i Maribora jedan je od rijetkih u riječkoj ekspediciji koji zna što njegovu momčad danas očekuje na "Mercedes Benz Areni". Okusio je čari velike nogometne scene na kojoj se neumoljivo kažnjavaju sve pogreške kakvu je obrana Rijeke počinila u samom finišu prve utakmice i umanjila šanse u uzvratu. Što je najvažnije: Ne i ugasila!

- Nadam se i želim da prođemo, a kako će završiti utakmica meni je svejedno jer želimo biti bolji u dvije utakmice - započeo je Kek. - Imamo
prednost, ali dobro znamo što nas očekuje. Moramo se najprije dobro pripremiti. Sigurno da je sada na njima malo više pritiska, ali s promjenom trenera vjerojatno će se u momčad uliti neka dodatna energija. On je jedna od legendi kluba, ali neće biti dobro ako ne smanjimo faktor sreće i prostor za igru. U Rijeci su igrači Stuttgarta već pokazali da su tehnički i taktički brzi, dobri i tu ćemo morati biti pažljivi. Remete nas ozljede. Posljednja je ona Malešova. Vidjet ćemo do utakmice kako je, ali opet, moramo smoći snage, a vjerujem da smo to sposobni da ih s našom dobrom cirkulacijom lopte i pritiskom na zadnju liniju učinimo nervoznima. Bilo bi samoubojstvo samo stati i braniti se.

Ukratko, treba ponoviti utakmicu s Kantride...

- Ne znamo drukčije! Tako smo igrali sve teške utakmice. Bitno je suziti prostore i ne uvlačiti se u kazneni prostor - naglašava Kek, koji uvijek priredi
neko iznenađenje kada je govora o sastavu. Dojam je da je ovoga puta manevarski prostor u tom smislu smanjen do krajnjih granica s obzirom na brojne ozljede. Rijeka će istrčati bez tri, četiri standardna prvotimca.

- Vidjet ćemo što znači ozljeda Maleša. Postoje još neka razmišljanja koja me muče i koja ću riješiti do početka utakmice. Ovo je utakmica u kojoj se zna tko je favorit, ali mene ne zanima toliko rezultat koliko to kako će se postaviti igrači i odgovoriti na zadatke - poručio je Kek, čovjek koji je već osigurao mjesto u Rijekinoj povijesti.

Zajedno s igračima ostvario je jednu od najvećih pobjeda. Danas svi zajedno imaju priliku otići korak dalje, dohvatiti zvijezde i baciti u trans gotovo dvije tisuće svojih navijača koliko se očekuje na tribinama. Svjesni su toga i igrači.

- Svi se nadamo prolazu, svi vjerujemo i moramo vjerovati - govorio je Luka Marić, kapetan "bijelih" u izostanku Daria Kneževića. - Idemo dati sve od sebe i nadati se najboljem rezultatu. Ibišević? Vrhunski napadač, ali pokazali smo da im možemo parirati.

Ivan Tomečak, koji se u dresu Dinama naigrao ovakvih utakmica, naglasio je posebno jednu stvar.

- Treba ići po gol, napadačkom igrom pokušati izboriti prolaz. Uostalom, mi jedino tako i znamo igrati. Ako se budemo samo branili to neće biti dobro. Ambijent velikog stadiona? To nam je samo dodatni motiv da izvučemo ono nešto dodatno iznad maksimuma. Vjerujem u to da ćemo odigrati dobru utakmicu - poručio je Tomečak. (Ivan VOLARIĆ)

Sastav:
STUTTGART (4-2-3-1): Ulreichl - Sakai, Rudiger, Schwaab, Molinaro - Gentner, Boka - Werner, Leitner,
Cacau - Ibišević.

RIJEKA (4-4-2): Vargić - Tomečak, Lešković, Marić, Škarabot - Maleš, Pokrivač, Kvržić,
Alispahić - Sharbini, Benko
 


Podijeli: Facebook Twiter