Nogometaši Istre danas gostuju kod Rijeke

NAJVEĆI RIZIK - Marcel Heister morat će pripaziti da ne "požuti" (M. MIJOŠEK)
NAJVEĆI RIZIK - Marcel Heister morat će pripaziti da ne "požuti" (M. MIJOŠEK)

S aureolom momčadi koja je nakon blijede jeseni odigrala još bljeđe proljeće i dovela se u situaciju da prvoligaški status mora sačuvati kroz dodatne kvalifikacije, Istra 1961 stiže na Rujevicu gdje će danas, s početkom u 17 sati, odigrati posljednje kolo sezone. Iščekivanje prvoligaške pobjede protegnulo se na 22 kola, a s obzirom da je Rijeka jedini klub kojem "zeleno-žuti" u tekućem prvenstvu nisu otrgnuli niti bod, realno je za očekivati da će se ta suša nastaviti. Ni povijest ne ide na ruku Puljanima, jer bez obzira u kojem se sastavu uputili preko Učke i tko im je sjedio na klupi te neovisno o tome da li se susjedski derbi igrao na Kantridi ili Rujevici, nikad se poslije njega u gostujućoj svlačionici nije slavilo osvajanje tri boda.

Ruku na srce, neće ni danas. Bez obzira što Riječanima ova utakmica ništa ne znači, sve osim domaće pobjede za oproštaj od sezone bilo bi ravno svjetskom čudu. Takva bi prognoza bila i da trener Andrej Panadić ima na raspolaganju svoje najjače snage, a kamoli neće u situaciji kad vrlo vjerojatno neće imati niti 18 igrača da ispuni zapisnik, čak i ako posegne za već davno zaboravljenima Svrakom i Pavlovićem. Naime, zbog tri žuta kartona pravo nastupa nemaju Žižić, Jurkić, Gržan i Varela, Bouhna je i dalje ozlijeđen, a na Tomića nakon ekscesa napravljenog na poluvremenu dvoboja sa Zagrebom Panadić još uvijek ne računa. Shodno tome, danas će na riječki travnjak morati istrčati i neki igrači kojima prijeti treći žuti karton. Da podsjetimo, uz ozlijeđenog Bouhnu, u tu skupinu spadaju golmani Brkić i Iveša te Heister i Hadžić.

- Brkić će braniti, dok će stoperski par činiti Hadžić i Gojković. Razmišljao sam o Ojdaniću, ali on je zbog privatnih problema nekoliko dana bio odsutan. Dopustio sam mu da ode doma i riješi neke stvari, vratio se, odradio tri treninga i bit će u kadru, no po svemu sudeći počet će na klupi - otkrio nam je Andrej Panadić, trener Istre 1961. - Heister će morati igrati, pitanje je samo na kojoj poziciji. Jedna opcija je da bude lijevi bek, kao protiv Splita, i u tom bi slučaju Repić bio lijevo krilo, a u špici zaigrao Da Silva. Druga opcija je da na mjesto lijevog beka postavim Pamića, Heistera ispred njega, a Repića u vrh napada. Drugih mogućnosti u ovom trenutku nemam.

Odluka da Brkić brani donekle se može i shvatiti, jer su Puljani na toj poziciji stvarno dobro pokriveni, isto vrijedi i za Hadžića, jer se za kvalifikacije vraćaju Žižić i Jurkić, ali postavljanje Heistera u momčad čini se kao nepotreban rizik. Ipak je riječ o jednom od najvažnijih kotačića "zeleno-žutog" stroja koji usto lako završava u sudačkoj bilježnici te je u ovoj sezoni prikupio osam žutih i jedan crveni karton, a gubitak Heistera za prvu utakmicu kvalifikacija mogao bi se pokazati kao nenadoknadiv gubitak.

- Riskiramo ovako ili onako, jer nas poslije Rijeke čekaju kvalifikacije i nitko nam ne može garantirati da ako sad poštedimo Heistera on neće požutjeti na prvom kvalifikacijskom ogledu i poslije neće moći igrati uzvrat. Sigurno da bih radije posegnuo za nekim juniorom ili kadetom Uroševićem, ali oni za vikend igraju važne utakmice u Vinkovcima i Splitu te na njih ne mogu računati i jednostavno nemam drugog izbora - istaknuo je Panadić, kojeg previše ne tješi činjenica da će i Rijeka zbog ozljeda i kartona biti poprilično oslabljena. - Za razliku od nas, oni ipak imaju dovoljno kvalitetnih igrača koji mogu nadoknaditi te izostanke. Usto, vidim da se u Rijeci sprema fešta povodom posljednje utakmice u sezoni, koja će biti humanitarnog karaktera i na njoj će se skupljati novac za obnovu vukovarskog vodotornja. To znači samo jedno, da će stadion biti pun i da će se na njemu stvoriti odlična atmosfera u kojoj će domaći igrači uživati te onako slobodni, opušteni i poletni htjeti dati najbolje od sebe. Željet će na oproštaju od navijača još jednom pokazati svoju kvalitetu, a mi ćemo se tome morati oduprijeti.

"Zeleno-žuti" bi želje svog trenera najlakše ispunili kad bi Riječanima odgovorili na isti način, no za to će im trebati puno više samopouzdanja nego što su ga pokazivali na posljednjim utakmicama, naročito na onoj protiv Splita koja se također igrala samo za prestiž.

- Lako je reći da smo prošlo kolo mogli igrati slobodnije, jer je to bila utakmica koja ni o čemu nije odlučivala, no pritisak je i dalje bio prisutan, jer se ti dečki iz dana u dan susreću s puno negativnih stvari koje čuju o sebi i o klubu i nije im to jednostavno potisnuti, pogotovo kad igramo kući. U ovom trenutku ja im mogu savjetovati samo jedno, da ove tri utakmice odrade maksimalno koncentrirano, slobodno koliko je god to moguće i s najviše žara dosad - naglasio je Panadić. - Splićani su došli u Pulu u trenucima kad im pet-šest mjeseci kasni plaća i bez obzira što nitko od njih nije znao što će s njima biti na ljeto, dali su sve od sebe. Takav način razmišljanja želim vidjeti kod svojih momaka, jer bilo bi fenomenalno za nas da prekinemo taj negativan niz koji imamo s Rijekom, a u tome ćemo uspjeti jedino ako igrači budu svjesni da, usto što prezentiraju klub kao instituciju, prezentiraju i sebe. Da li pred javnošću ili pred nekim drugim klubovima i njihovim skautima, svejedno je. Toliko dugo već nisu nikog pobijedili, stalno je oko njih prisutno nezadovoljstvo i negativa koji ih sputavaju i sad imaju priliku da sav taj pritisak skinu s leđa te s pozitivnim rezultatom dočekaju kvalifikacije.

Put prema pozitivnom rezultatu s formacijske će strane biti popločen istom taktikom kojom su se Puljani u posljednja dva kola suprotstavili Dinamu i Splitu. Drugim riječima, dupli blok i 4-5-1 formacija pokušat će otupiti domaće nasrtaje, a sve što se prema naprijed uspije napraviti bit će samo bonus.

- Rijeka će danas sigurno dominirati, kao što je i Dinamo dominirao na Maksimiru gdje smo mi u defenzivnom dijelu sjajno izgledali, što se ne bi moglo reći za ogled sa Splitom. Protiv Splićana su me najviše zabrinjavale neke taktičke stvari koje nam se prije nisu u tolikoj mjeri događale, pogotovo ne kad smo igrali u defenzivnom bloku. Na tu našu organiziranu obranu Split nam je stvorio najviše šansi, više i od Dinama i od Rijeke u prijašnjim susretima, a osim iz prekida, prijetili su nam i nakon najobičnijeg centaršuta. Ranije smo u tim segmentima izgledali skoro besprijekorno, dok smo protiv Splita lako gubili koncentraciju i želimo li danas nešto napraviti, te nam se stvari ne bi smjele ponavljati - zaključio je Panadić. (Ivica CEROVAC)

 

 

 

M. MIJOŠEK

 

 

 

Psiha problem, kvaliteta prednost

Dok će se danas spustiti zastor na prvoligašku sezonu, drugoligaši će biti aktivni i sljedećeg vikenda. Pitanje koje se neminovno postavlja je tko će u takvom scenariju biti u prednosti pred nadolazeće kvalifikacije, "zeleno-žuti" koji će se uspjeti malo odmoriti od zahtjevne sezone ili drugoligaški viceprvak koji će repasaž dočekati u natjecateljskom ritmu?

- Smatram da taj tjedan neće igrati neku bitnu ulogu, a mi ćemo ga iskoristiti da igračima damo nekoliko slobodnih dana kako bi malo "očistili" glavu, nakon čega ćemo odraditi mini-ciklus i pripremiti se za kvalifikacije. Najveća prednost drugoligaša leži u činjenici što će kvalifikacije dočekati u pobjedničkom nizu i s takvim dobrim rezultatima željet će nastaviti i ući u Prvu ligu, dok se s druge strane mi borimo s problemima koji se tiču psihe, ali kvaliteta je na našoj strani - uvjeren je Panadić.

Prva utakmica radije u gostima

Možda u konačnici Istra 1961 neće ni morati igrati kvalifikacije da sačuva prvoligaški status ako Žalbeno tijelo za licenciranje HNS-a Šibeniku ili Cibaliji upali "crveno svjetlo".

- Ta pitanja o licenciranju me samo opterećuju i smetaju. Mi moramo odraditi naš posao na terenu i maksimalno se pripremiti kako da to što bolje napravimo, a da li će doći do toga da netko od njih neće moći igrati ne mogu i ne želim razmišljati. Što se tiče ždrijeba kvalifikacija, kad bih mogao birati, radije bih prvu utakmicu odigrao u gostima - priznao je Panadić.

 

 

***rijeka i istra 1961 vinjete***

Rijeka - Istra 1961

Početak u 17 sati

Susret 36. kola Prve HNL

Stadion HNK Rijeka

Sudac: Goran Gabrilo (Split)

Pomoćnici: Pepur i Radić (oba Split)

***ispod idu tereni***

 

 


Podijeli: Facebook Twiter