Nogometaši Istre 1961 sutra dočekuju Split

SLIJEDI NOVI OKRŠAJ NA SREDINI TERENA - Josip Vuković i Miloš Vidović  (CROPIX)
SLIJEDI NOVI OKRŠAJ NA SREDINI TERENA - Josip Vuković i Miloš Vidović (CROPIX)

Sutra, s početkom u 17 sati, nogometaši Istre 1961 igrat će posljednju domaću utakmicu regularnog dijela prvenstva na kojoj će im protivnik biti Split. Po svemu sudeći, to neće biti i ovosezonski oproštaj "zeleno-žutih" od svojih sve malobrojnijih navijača jer će na "Drosinu" istrčati još jednom, 28. svibnja ili 1. lipnja ovisno o volji ždrijeba, kad će na rasporedu biti kvalifikacije za očuvanje prvoligaškog statusa. Naravno, postoje još dvije varijante po kojima bi Puljani uspjeli izbjeći produženu nastavu, ona nepovoljna ako ih "pjesnici" prestignu u foto-finišu i poguraju na desetu poziciju te ona puno povoljnija ako Šibenik ili Cibalia ne dobiju prvoligašku licencu čime se kvalifikacije, kao ni lani kad je Istra 1961 također bila pretposljednja, ne bi igrale.

O tome će odlučiti Komisija za žalbe nakon što ni Šibenčani ni Vinkovčani u prvom krugu nisu dobili "zeleno svjetlo", a u iščekivanju konačne odluke Puljanima ne preostaje ništa drugo nego da se pozabave tekućom problematikom koja ih muči i koja kaže da se iščekivanje prvoligaške pobjede protegnulo na već pomalo nestvarna 202 dana.

- Što reći, sve je već jesenas krenulo nizbrdo, nije to problem koji se pojavio u nastavku sezone. Nakon one pobjede nad Osijekom kao da smo se nekom zamjerili i koliko se god mi trudili, neće nam lopta u mrežu. Teško postižemo golove, a nije baš da ne stvaramo prilike, no kao da nam je gol začaran, ne znam što bih drugo rekao - rezignirano je zvučao Josip Vuković, veznjak Istre 1961 koja već 21 utakmicu ne zna za pobjedu. - Osobno, smatram da dobrom rezultatu najviše može pridonijeti kolektiv i mi ćemo sutra učiniti sve što je u našoj moći da se izdignemo iznad svih problema koji nas prate te pokažemo navijačima da sve ovo što smo dosad pokazivali nije bilo naše pravo lice.

Split bi mogao biti idealan takmac da se ispune "zeleno-žuta" nadanja, jer su upravo na posljednjem srazu sutrašnjih protivnika puleni Andreja Panadića pokazali svoje najbolje izdanje u 2016. godini. No, problem leži u činjenici što u narednih osam utakmica nisu uspjeli zadržati taj nivo.

- Dobro smo odradili pripreme i do te utakmice smo se iz kola u kolo konstantno dizali u igri te smo bili svjesni da nam je ona jako važna i da protiv Splita imamo velike šanse da stignemo do pobjede jer je riječ o momčadi čiji nam stil igre odgovara. Odlično smo se osjećali na toj utakmici i to smo i pokazali, ali za to nismo bili nagrađeni, ako ne računamo pogodak kojeg smo postigli u sudačkoj nadoknadi - prisjetio se Vuković. - Osjećali smo da smo zaslužili više, da smo trebali pobijediti, ali još jednom ništa nije išlo u našu korist i pali smo u glavama. Jednostavno, svi smo od reda počeli misliti da je nemoguće stići do pobjede te premda smo se nastavili boriti, nije nam bilo lako jer su naši udarci i dalje "zujali" oko stativa i prečki, dok bi protivnici zabili sve što bi zapucali i tako stvorili dodatni pritisak na naše glave.

Kako je pritisak rastao, tako su se i mijenjali ciljevi u "zeleno-žutom" taboru te se od izbjegavanja kvalifikacija preko noći došlo u situaciju da se grčevito bore ne bi li uopće došli u priliku da u njima nastupe.

- Istina, imali smo bodovnu zalihu koja nam je trebala osigurati miran put do kvalifikacija, ali mi nismo o njima niti razmišljali, jedino što smo gledali je kako biti ispred Osijeka. Međutim, onda je sve krenulo nizbrdo i sad se moramo čupati kako znamo i umijemo. Premda, vjerujem da danas Zagreb neće pobijediti Lokomotivu pa ćemo barem s te strane biti rasterećeni, jer ćemo prije naše utakmice znati da smo osigurali devetu poziciju - uvjeren je Vuković. - S druge strane, za očekivati je da bi i Splitu moglo ponestati motiva u slučaju današnje pobjede Lokomotive, jer bi u tom slučaju ostali bez Europe, no smatram da su to pojedinosti na koje se ne trebamo obazirati. Na kraju krajeva, ako ćemo već igrati te kvalifikacije, moramo se sutra na terenu postaviti tako da si podignemo samopouzdanje pred te dvije utakmice. Ako ti sam ne vjeruješ u sebe i ne dokažeš si da možeš nešto napraviti, nitko ti sa strane neće pomoći i stoga treba pustiti to što drugi govore, jer u protivnom neće biti dobro. Ono što si ne smijemo dozvoliti to je da nastavimo redati poraze te trebamo podignuti glave i bez obzira dođu li nam Cibalia ili Šibenik, pokazati da smo mi ipak prvoligaši i da smo s razlogom tu gdje jesmo.

Na pitanje o potencijalnim opasnostima koje će im sutra prijetiti, Vuković se nije želio poigrati imenima nogometaša Splita.

- Ne bih izdvajao nikog iz njihovih redova, oni su prvenstveno dobri kao momčad i očekujem Split koji će biti čvrst, organiziran i defanzivno orijentiran. Što se tiče nas i onog što ćemo mi ponuditi, to će u prvom redu biti kombinatorna igra. Teren je dobar, vrijeme će biti dobro i ako nam se još posreći rezultat iz Kranjčevićeve koji će smanjiti pritisak i pridonijeti većoj opuštenosti, moći ćemo ući mirno u utakmicu i pokazati što znamo - zaključio je Vuković.

(Ivica CEROVAC)

 

 

 

 

.

 

 


Podijeli: Facebook Twiter