Nogometaši Istre 1961 poraženi od Osijeka

Nikola Žićić bio je najviši u skoku, no "bijelo-plavi" su preskočili "zeleno-žute"  (D. MEMEDOVIĆ)
Nikola Žićić bio je najviši u skoku, no "bijelo-plavi" su preskočili "zeleno-žute" (D. MEMEDOVIĆ)

Nakon sinoćnje sezonske premijere gledatelji su "Drosinu" napustili razočarani, više razvojem događaja i konačnim rezultatom, negoli uvodnom prezentacijom nogometaša Istre 1961. Premda su se zarana našli u zaostatku, domaći su bili bolji i poduzetniji takmac sve do početka drugog poluvremena, kad je iščekivano poravnanje preduhitrilo isključenje Šime Gržana. S igračem više Osijek je do konca utakmice uspješno sačuvao vodstvo i pobjedu.

Prijelomni trenutak dogodio se u 52. minuti kad je Gržan, koji je iz prvog poluvremena imao (opravdanu) javnu opomenu, pobjegao braniču Osijeka i opalio prema golu, no sucu Duji Strukanu nije bilo dovoljno to što mu je prethodno označio prekršaj u borbi za loptu, već je ocijenio udarac prema golu kao namjerno napucavanje i isključio igrača Istre. Ako se već nije ponio zdravorazumski i tako naštetio domaćinu, barem je do konca utakmice mogao zadržati kriterij kažnjavanja, ovako na "Drosini" ostaje gorak okus nepravde. A prvenstvo je tek počelo...

Osijek se tako provukao lakše od očekivanja i upisao prvu pobjedu u Puli nakon četiri godine. Krenuli su (ipak s Bobanom) i poveli već u prvom pravom napadu, zaslugom Kneževića koji je izvrtio lijevi bok domaćih, te Peroševića koji je nadskočivši Mišića poentirao na drugoj vratnici. Ali nakon toga, osim jednog bijega Vojnovića i nove prilike Peroševića, Osječani su do poluvremena izgledali sasvim bezopasno.

S druge strane, ogroman šok na otvaranju nije demoralizirao "zeleno-žute", vrlo brzo uspostavili su kontrolu igre i sustavno tražili prostor za poravnanje. Kombinirali su, ciljali prolaz do gola, no jedine su prave šanse imali nakon prekida. Dvaput je u razmaku od nekoliko minuta na ubačaje Stepčića sjajno skakao Georgiev, ali je vratar Mikulić oba puta bravurozno spašavao mrežu.

Kako tada, tako i u nastavku, igra Istre 1961 očekivano se oslanjala na "fantazistu" Stepčića, možda i previše, no od njega se očekuje da svojim umijećem izvuče ponešto dok se momčad ne uigra. Vukao je koliko je mogao, treba mu forme i utakmica. Što se momčadskog dojma tiče, pojedine sekvence igre zasad naslutile su potencijal, ali da bi se zaokružila smislena cjelina trebat će još rada i kvalitativne nadogradnje.

Možda bi i bez toga protiv Osijeka rezultat bio bolji po "zeleno-žute" da je splitski arbitar bio razboritiji i dopustio ravnopravno nadmetanje. Jer, iako su Osječani nedugo nakon isključenja dvaput naciljali okvir gola, ni u jednom trenutku nisu preuzeli kontrolu. Istra je do kraja požrtvovno i uporno napadala poravnanje, ušli su Bouhna i Ljubanović, pritisak je rastao s približavanjem devedesete minute, no prava prigoda nije se otvorila. Šteta, jer davali su se igrači maksimalno, publika ih je za to pošteno nagradila. I rezultat će valjda uskoro, treba u to vjerovati.

(Dameo RAMIĆ - KOVAČIĆ)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter