Noel Šuran i VIS Savičenta predstavili projekt "Gerontofonia"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U pićanskom Centru za nematerijalnu kulturu Istre Etnografskog muzeja Istre predstavljen je projekt "Gerontofonia" Noela Šurana. Uz njega u ovom zanimljivom istraživanju, čiji su rezultati objavljeni na CD-u sudjelovali su i članovi VIS Savičenta - Vokalno instrumentalnog sastava Osnovne škole Svetvinčenat.

Oni su zajedno sa Šuranom, posjetili Dom za starije i nemoćne osobe "Domenico Pergolis" u Rovinju gdje su upoznali pjevače tradicijskih pjesma i od njih naučili stare, u široj javnosti zaboravljene pjesme.

- Ideja projekta bila je povezati djecu i osobe treće životne dobi, tako smo u prvoj fazi posjetili dom u kojem su učenici susreli neke vrsne tradicijske pjevače, koji su im prenijeli svoje znanje i iskustvo vezano uz tradicijsku glazbu Istre, kaže Šuran. U današnje vrijeme, nastavlja, domovi za starije osobe pravi su rudnici nematerijalne kulture. U rovinjskom su domu učenici vođeni Šuranom istraživali, dokumentirali i interpretirali tradicijsko glazbovanje Istre. Ondje su, kako kaže Šuran, "iskopali" mnoge stare pjesme poput "E xe imbrago il Nane", "La bona notte", "Bati gia le diese", "E chi che tocca", "Sera e mattina si sente caminar", "Široko more Jadransko" i druge. Sve je to dokumentirano audio-vizualnim sredstvima kako bi u drugoj fazi projekta učenici uvježbali snimljeni repertoar i potom ga interpretirali na svoj način.

Rezultati toga rada nalaze se i na nosaču zvuka "Gerontofonia", na koji je uvršteno ukupno 14 pjesama, a među njima je i jedna starija snimka koju je Šuran također snimio u domu "Domenico Pergolis" 2011. godine, na kojoj pjevaju tadašnji korisnici doma Ljuba Amalija Čule i Danilo Ivančić sa Žminjštine.

U ovom su projektu, realiziranom uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Upravnog odjela za kulturu Istarske županije, kao kazivači sudjelovali Anđelka Marija Poropat rodom iz Prhati, Ana Maretić iz Dolenjih Tankovići, Ivanka Zvana Jelenić iz Jurala i Bruno Vidotto iz Rovinja. VIS Savičenta, koji se na promociji predstavio glazbom nastalom u sklopu projekta, djeluje u sastavu Matija Mišan, Mateo Otočan i Dalen Piljan na harmonikama, David Obrovac i Leo Lenić sviraju gitare, Bartol Pekica, David Otočan, Karlo Peršić i Matej Udovičić su udaraljkaši. Autor, voditelj projekta i montažer je Noel Šuran, a uz Dijanu Macan on je i uvježbao VIS Savičenta. Računalna priprema djelo je Ane Cvitić, a tisak je DCT Žminj.

- Teoretizirati i pisati znači mnogo, ali to što je napisano treba prenijeti u život, a nematerijalnu baštinu je najteže očuvati da živi. Noel Šuran s ovom djecom iz Savičente to čini, ono što nestaje nastoji sačuvati i modernizirati i to sada živi, a nadamo se da će živjeti još dugo, rekao je na predstavljanju "Gerontofonije". Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije.

- Ovaj materijal je važan za nematerijalnu baštinu jer dokumentira nešto što se polako gubi. Više nema prilika za spontano glazbovanje, dodao je Šuran. Primjećujući kako su danas sela puna bazena i kuća odmor i to je više od pola godine prazno. Poljoprivredni poslovi u kojima sudjeluje veliki broj izvršitelja nestaju, a upravo su to su bile prilike u kojima su se ljudi družili i pjevali. Suradnja svih sudionika na projektu je, kaže, bila odlična, kao i potpora koju Osnovna škola Svetvinčenat pruža ovakvim aktivnostima.

- Starijima puno znači kada im se pruži pažnja. Oni su puni znanja i šteta je to ne pokupiti. Uz to djeci je bilo zabavno i važno, jer te pjesme u izvedbi ovako vrsnih kantadura, nemaju prilike nigdje čuti, kaže Šuran, najavljujući kako će iduće godine VIS Savičenta "Gerontofoniju" predstavljati na smotrama i drugim manifestacijama tradicijske glazbe, a tada će i šira publika moći upoznati ovaj zanimljiv i važnim projekt. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter