Noćna trka uz Svjetleće divove – neprocjenjivo!


U subotu navečer, točno u 20.30 sati pored velikog sidra, odnosno na raskrižju Amfiteatarske i Ulice Starih statuta, u pravcu pulske Arene, startala je pulska noćna utrka X-ica (dužine deset kilometara "X"). Prva X-ica odrađena je lani, ali duž šetališta Lungomare, dok je ova druga, a vjerojatno i svaka iduća, bila noćna i u centru. Svi sudionici, njih 450, ali i organizatori, nisu krili zadovoljstvo vremenom, trasom i atmosferom koja je kulminirala velikom završnicom i ciljem u pulskoj Areni.

Nagrade za najbolje

Utrka je inače organizirana u povodu Europskog tjedna sporta. Nekoliko dana prije same utrke prijave su već bile zatvorene zbog dostizanja predviđenog limita od 450 trkača, koliko ih je gotovo i bilo na startu, a došli su iz čak deset zemalja. Osim Hrvatske, došli su i trkači iz Njemačke, Italije, Slovenije, Francuske, Mađarske, Poljske, Velike Britanije, sve do daleke Kanade i Švedske. Neki su uspjeli i pred sam start ugrabiti brojeve koji su im ciljano i ostavljeni, a što se pokazalo vrlo korisnim. Zatekli smo tako Vedrana, Puljanina s bečkom adresom, koji je dan prije odlaska u Austriju saznao za utrku i odlučio se pridružiti mnogobrojnim trkačima i vidjeti svoj grad iz neke druge perspektive.

- Bilo je super, staza je lijepa, kao i atmosfera. Odlično mi je došlo da se ispušem prije odlaska na posao u Austriju, rekao nam je Vedran.

Prema službenim rezultatima najbolji je u konačnici bio Ante Živković iz AK Dubrovnik koji je ciljnu crtu prošao nakon samo 34 minute i 15 sekundi, za njim je prošao domaći trkač Tin Šošić iz AK Istra koji je zaostao za prvoplasiranim tek 21 sekundu, dok je trećeplasirani bio Ivan Rnjak iz DSR-a Maraton Uljanik s vremenom 34:46. Prva žena koja je prešla ciljnu crtu bila je Eva Vignandel iz Italije 13. s vremenom 39:51. Međutim, valja naglasiti da su natjecatelji biti rangirani u pet kategorija- juniori, natjecatelji do 35 godina, do 45 godina, do 55 te stariji i da su za prvoplasirane bile predviđene nagrade sponzora, ulja Chiavalon i vina Trapan, dok su za najboljeg muškog i ženskog natjecatelja bile predviđene i dvije vrijedne nagrade, noćenje u objektima Arenaturista tijekom iduće X-ice u rujnu 2017. godine te kotizacija za utrku iduće godine.

Duž čitave 10-kilometarske staze natjecatelje su pratile svjetlosne instalacije Visualia festivala, a prigodno su svijetlili pulski Divovi, te instalacija na zidu u Kandlerovoj ulici. Nakon starta su trkači krenuli s Trga Nimfei prema kružnom toku i prema Velom Vrhu gdje su okrenuli prema gradu i natrag Ulicom 119. brigade, došli do rive pa Ulicom Starih statuta do Dvojnih vrata gdje su ušli u podzemni grad, poznatiji kao tunel ZeroStrasse, pa preko Giardina do kazališta i preko Danteovog trga, pored crkvice Marije Formoze, preko Foruma uz Augustov hram, ponovno do rive (i tako dva kruga) stigli do Arene. Okrjepe su bile organizirane svaka dva i pol kilometra, a visinska razlika na stazi iznosila je 25 metara. Osim lijepih vizura, ugodne staze, zanimljivo je bilo da su natjecatelje cijelom dužinom bodrili brojni Puljani i gosti našega grada, a pogotovo u cilju u Areni. Ni natjecatelji nisu krili oduševljenje: "Super staza!", "Nije dosadno, super je bilo trčati Pulom noću", "Potpisujem za svaku iduću noćnu utrku...", samo su neke od izjava, a bila je i jedna zamjerka – na cilju je trkačima falilo pive!

U cilju falilo - pive

Jedan od najmlađih natjecatelja bio je 11-godišnji Thomas Carek, inače učenik OŠ Vidikovac, koji je trčao zajedno s tatom Miomirom i – prešišao ga!

- Staza je bila odlična, kao i cijela utrka, a posebno mi je bilo lijepo što se trčalo noću. Nije tako toplo, a ima i puno ljudi. Mislim da bih ovo ponovio, ali bih rado i svima poručio da probaju trčati i da trče jer je osjećaj lijep. Večeras mi se najviše svidjelo trčanje kroz ZeroStrasse, kaže ovaj 11-godišnjak, inače član SRK-a Puls i strastveni nogometaš.

Osim polaznika Adidas škole trčanja, svojim dresovima prepoznatljivi su bili i prošlogodišnji adidasovci, a sada članovi DSR-a Run&Fun.

- Jako je lijepa utrka. Srce mi je puno k'o kuća. Trčati u svom gradu, imati puno podrške sugrađana uz stazu, ma stvarno jedna lijepa atmosfera, totalna pozitiva i nadam se da će se ponoviti. Mi u DSR Run&Funu doista smo sretni!, rekla nam je Ksenija Mezgec Joka.

Organizator utrke bio je Pula sport, suorganizatori Stotinka.hr, Run Croatia, Grad Pula, Turistička zajednica grada Pule i Arenaturist, dok su pomoć u organizaciji pružili Triatlon savez Istarske županije, Udruga kineziologa Pule, Crveni križ grada Pule te Centar za inkluziju i podršku u zajednici kao i brojni volonteri iz sportskih udruga Pule i Medulina. Osim toga, medalje za osvajače prva tri mjesta u svim kategorijama djelo su korisnika Centra za inkluziju i podršku u zajednici, desetorica štićenika pulskog Centra za beskućnike volontirali su kao redari uz stazu na rivi, a 20-ak volontera Gradskog društva Crvenog križa bilo je raspoređeno duž čitave staze. Svoju akciju "Zdrav za 5" promovirali su i djelatnici PU istarske.

Nakon odrađene utrke direktor Pula sporta Erik Lukšić nije krio zadovoljstvo, a slučajno skretanje nekih trkača sa staze i ranijeg ulaska u cilj prošlo je u duhu fair playa, titula koju je ponijela Nataša Ćeralinac koja je sama prijavila da je otrčala dio kruga manje.

Dogodine trčanje do Šijane

- Sve je na sreću bilo bez nekih većih problema i meni je drago da je tako prošlo. Vjerujem da ćemo se dogodine upustiti u još veću pustolovinu i otvoriti prijave za čak za tisuću trkača, što će biti pravi organizatorski izazov. Plan je također da više ne idemo dva puta po istoj trasi, već da otrčimo samo jednu kružnu trasu i to, nadam se, do velikog rotora u Šijani koji bi do tada već trebao biti uređen i velebno osvijetljen. Time svakako i dalje želimo promovirati Pulu kao grad sporta, ali se pridružiti projektu Pule kao grada svjetla, zajedno s Visualia Festivalom, Gradom i Turističkom zajednicom, istaknuo je direktor Lukšić.

Slijede Škrapula i Jug na dva kotača

Bila je ovo sedma utrka u sklopu Run Croatia Lige 10X10. Kao što je i najavio direktor Pula sporta Erik Lukšić, tijekom rujna sportske manifestacije će se i nastaviti u Puli. Tako će već idućeg vikenda Pula biti domaćin triatlon utrke Ironman 70.3, nakon toga, za domaće će 25. rujna biti utrka po škrapama autokampa Stoja „Škrapula“, poznata i kao Brodet Run jer završi brodetom od škarpoče i škarpine. Potom za ljubitelje biciklizma 2. listopada Turistička zajednica organizira sada već tradicionalnu biciklijadu "JUG na dva kotača".

Najbolji natjecatelji

Seniori, muški: 1. Ante Živković, AK Dubrovnik (34:15); 2. Ivan Rnjak, DSR Maraton Uljanik (34:46); 3. Andraž Hribar, DSR Maraton Uljanik (36:26). Žene: 1. Martina Šuster (40:47); 3. Jelena Urošević (42:48). Juniori: 1. Tin Šišoć, AK Istra Pula (34:36); 2. Duje Marić, Triatlon klub Pula (35:48); 3. Daniel Nimac, DSR Maraton Uljanik (36:15). Juniorke: 1. Sara Superina, Fiuman (48:41); 2. Dora Pavletić, USR Pčelica (54:34); 3. Monika Pavić, Adidaš škola Zagreb(58:37). Do 45 godina, muški: 1. Mauro Vitasović, GT Elitni pulski rekreativci (38:12); 2. Emanuel Floričić, DSR Maraton Uljanik (38:53); 3. Zlatko Trdoslavić DSR Maraton Uljanik (39:29). Žene: 1. Marcella Vidmar, Torpedo runners (41:09); 2.Veronika Erlić , Kvarner (42:52); 3. Vedrana Maršić, DSR Maraton Uljanik (45:19). Do 55. godina muški: 1. Igor Cukon, DSR Maraton Uljanik (39:00); 2. Dražen Hošnjak, DSR Maraton Uljanik (40:29); 3. Robert Bertetić, SD Trickeri (42:00). Žene: 1. Eva Vignandel, Italija (39:51); 2. Tajana Holjevac, Adidas škola Zagreb (45:11); 3. Maja Filipović, DSR Maraton Uljanik (54:48). Od 55. godina muški: 1. Ivan Milošev, DSR Maraton Uljanik (39:05); 2. Vlado Šćur, DSR Maraton Uljanik (41:36); 3. Ljubo Zajkovski DSR Maraton Uljanik (44:17). Žene: 1. Eda Peruško, DSR Maraton Uljanik (47: 17); 2. Christina Fardell, Švedska (49:58); 3. Evelina Pajić, DSR Run&Fun (57:14). (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimili Dejan ŠTIFANIĆ i Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter