Noćna trka pulskim ulicama uz osvjetljenje Visualie

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Druga po redu i ovaj put noćna utrka pod nazivom X-ica održat će se u subotu 10. rujna. Kao i lani trčat će se deset kilometara (otud i naziv X-ica), ali ne više duž šetališta Lungomare, već centrom grada. Najavili su to u srijedu gradonačelnik Boris Miletić, direktor Pula sporta Erik Lukšić i direktorica Turističke zajednice Pule Sanja Cinkopan Korotaj.

- Noćna utrka spojit će se s prekrasnim vizurama našeg grada i detaljima Visualia festivala kojima nastojimo Pulu brendirati kao "grad svjetla". Start će biti u sumrak u 20.30 sati između zgrade Gradske knjižnice i čitaonice i velikog sidra, trčat će se prema Velom Vrhu, u povratku će trkači svjedočiti ljepoti "pulskih divova". Potom će doći na rivu i dalje kroz ZeroStrasse do Giardina i Zlatnih vrata koja će također biti prigodno osvijetljena, dalje prema zgradi kazališta i Doma hrvatskih branitelja, uz poštu do rive, pa preko Foruma, a granfinale bit će u pulskoj Areni. Vjerujemo da će se odazvati brojni građani, ali i gosti našega grada, bilo kao trkači, bilo kao podrška trkačima uz stazu. Taj dan ulaz u Arenu bit će besplatan upravo da bi bili građani mogli biti podrška i prava kulisa u cilju, rekao je Lukšić te naglasio da se najbolji u cilju očekuju već nakon 30 minuta, dok je vremenski limit za svih sat i trideset minuta. Podjela nagrada bit će u 22.15 sati, dok će se program nastaviti do 23 sata.

Cinkopan Korotaj se nadovezala i istaknula da će instalacije Visualie dijelom biti stare, dijelom nove, iako se neće raditi nešto veliko, ali dovoljno da uljepša vizure grada tijekom ove utrke.

- Prvi put se organizira noćna trka kroz grad i vjerujem da će postati tradicionalna. Težimo tome da Pula dobije status Grada svjetla, pa će čak i veliki rotor u Šijani biti u duhu svjetla, i malo po malo vjerujem da ćemo taj naziv i zaslužiti. S obzirom da trčanje, uz plivanje i bicikliranje, postaje sve popularnije, zato smo zajedno sa Pula sportom pridružili organiziranju X-ice, ŠkraPule i krajem rujna Juga na dva kotača. Dio je to ponude za ljude koji već borave ovdje, ali se nadam da će biti razlog da se i drugi odluče u rujnu, koji je još lijep i sunčan, posjetiti Pulu i sudjelovati u ovim vikend sportskim aktivnostima. Stoga smo ove aktivnosti već plasirali i na naša bliža tržišta, rekla je Cinkopan i pozvala građane i goste da se odazovu utrci i dožive grad i kroz trčanje, a ne samo kroz hod i šetnju.

Gradonačelnik je dao podršku ovoj manifestaciji koja, kako je naglasio, promovira zdrav život i bavljenje sportom i rekreacijom, ali i nudi jedan turistički doživljaj što turisti sve više traže. "Pulska Xica je upravo to jer nudi spoj kulturne baštine grada Pule i elemenata Visualie", rekao je gradonačelnik. Sudionici konferencije za novinare izjavili su da će se potruditi i sami sudjelovati.

Prijave i startni brojevi

Prijave za X-icu su krenula putem web stranice stotinka.hr te na [email protected], a od idućeg tjedna bit će se moguće prijaviti i putem SMS-a. Kotizacija je 80 kuna, a za grupe i klubove 65 kuna. Svi koji se prijave on-line do 31. kolovoza dobit će majice, ali su prijave moguće i na dan utrke te je svima osigurana okrjepa na stazi, voda i voće, a najboljima i pokloni sponzora - domaći proizvodi vino i maslinovo ulje. Startni brojevi moći će se preuzeti dan ranije u hotelu Rivijera, a na dan utrke od 15 sati na štandu ispred Arene.

Slijede Ironman, pa ŠkraPula…

Kako je naglasio direktor Pula sporta Erik Lukšić, vikend nakon X-ice održat će se Ironman, potom će se 25. rujna organizirati ŠkraPula, a zadnji tjedan rujna, odnosno početak listopada rezerviran je za bicikliranje i manifestaciju Jug na dva kotača. ŠkraPula će kao i lani biti održana unutar Autokampa Stoja gdje će se još ove godine trčati deset kilometara, sa startom na recepciji i ciljem na tvrđavi usred kampa, a 90 posto staze protezat će se po stijenama.

- Brendiramo Pulu i kao grad sporta, a upravo time želimo i produžiti turističku sezonu na rujan i listopad, rezimirao je Lukšić. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter