Noći neostvarenih želja na Tićanu

Davno prerezani utikač na televizoru
Davno prerezani utikač na televizoru

Sutra navečer u petak, 11. kolovoza, na zvjezdarnici u Tićanu održat će se Noć Perzeida, odnosno Noći neostvarenih želja, kako je prozvana ova manifestacija, izvijestila je na konferenciji za novinare Romina Sinosich, direktorica Turističke zajednice općine Višnjan koja uz Astronomsko društvo Višnjan organizira ovu jedinstvenu manifestaciju. Noć Perzeida započinje u 21 sat popularnim predavanjem Korada Korlevića o astronomiji, a potrajat će do tri sata, dok god zvjezdano nebo bude omogućavalo praćenja meteora, rekla je Gordana Ruso, koordinatorica programa.

- Meteori koji će se te noći moći vidjeti na nebu zapravo su tragovi čestica zaostalih kao posljedica dugačke eliptične putanje kometa "Swift-Tuttle" koja se proteže od prostora blizu Zemljine putanje do iza orbite Plutona, dodao je Korado Korlević. Naime, od 17. srpnja do 20. kolovoza putanja tih čestica križa se sa putanjom Zemlje, a čestice ne veće od pahuljica, koje dopiru do gornjih slojeva atmosfere gdje izgarajući stvaraju kratkotrajni svjetleći trag najvidljiviji 12. kolovoza. Njihovo ishodište ili radijant je u zviježđu Perzeja, zato se i nazivaju Perzeidi, odakle se raspršuje po cijelome nebu, a tragovi meteora mogu biti različitih boja ovisno o sastavu čestica koje ulaze u zemljinu atmosferu. Te čestice izgaraju na visini od 80-ak kilometara pa je jako mala vjerojatnost na neka do njih padne na Zemlju. Osim Perzeida posjetitelji će te večeri kroz teleskope moći gledati i Saturn i Jupiter, a poučeni iskustvima iz ranijih godina organizatori očekuju veliki broj znatiželjnih posjetitelja.

Budući da je zbog radova zatvorena cesta Tičan - Višnjan Ruso je rekla kako će se na Tičanu i ostalim prilaznim cestama promet usmjeravati prema zvjezdarnici. Stoga nema bojazni da posjetitelji, prateći privremenu prometnu signalizaciju, neće uspjeti stići do zvjezdarnice.

- Radi o spektaklu koji osigurava jedinstven doživljaj koji je tijekom godina, a ovom mu je 15. za redom, postao prava turistička atrakcija, dok zvjezdarnica na Tičanu kao mjesto promatranja zvijezda padalica dodatno potiče osjećaj mistike i romantike, rekla je Sinosich. Dodajući kako Turistička zajednica Višnjan podupire Noć Perzeida kao dodatnu turističku vrijednost ovoga kraja. Njome se nastavlja i uspješna suradnja s Astronomskim društvom Višnjan na zajedničkom cilju, popularizaciji programa koji s godinama postaju sve atraktivniji široj publici gostiju, ali i motiv dolaska. Na kraju je Ruso pozvala sve zainteresirane ljubitelje astronomije i prirode da posjete Tičan u Noći neostvarenih želja. Organizator manifestacije je Astronomsko društvo Višnjan, uz potporu i suorganizaciju Turističke zajednice Općine Višnjan, a pokrovitelji su TZ Istarske županije te turističke zajednice Poreč, Tar-Vabriga, Vrsar i Funtana. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter