Nocas pomicanje kazaljki s 2 na 3 sata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U nedjelju 25. ožujka u 2.00 sata ujutro završava zimsko racunanje vremena i pomicanjem kazaljki za jedan sat unaprijed (na 3.00 sata) pocinje ljetno racunanje vremena po srednjoeuropskom zonskom vremenu. Nocas cemo, dakle, izgubiti sat spavanja.

Prestaje obveza vožnje s upaljenim svjetlima danju, podsjetio je MUP. Obveza paljenja svjetala samo u razdoblju zimskog racunanja vremena pravda se ekološkim razlozima (smanjenje potrošnje goriva, a time i manja emisija CO2), a prometni strucnjaci smatraju da je bolje imati upaljena svjetla tijekom svake vožnje jer ona i za suncanih dana pridonose vecoj sigurnosti prometa.

Zbog pomicanja sata jedan sat unaprijed i na prugama Hrvatskih željeznica, kao i uvijek do sada, organizirana su posebna dežurstva osoblja u elektrotehnickim službama i prometnim uredima kako bi se svi automatski uredaji koji pokazuju, registriraju ili daju tocno vrijeme namjestili na tocno vrijeme. U željeznickome putnickom i teretnom prijevozu zbog pomicanja vremena s 2.00 na 3.00 sata šest putnickih vlakova kasnit ce do jedan sat.

Ljetno racunanje vremena ove godine završava 28. listopada u tri sata. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter