Noć za pamćenje

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

Druga, ili "part two" Rovinjska noć, na rovinjski je centralni Trg dovela jednog od najvećih domaćih romantičara - Petra Grašu, kojeg je dobrano zagrijana publika prethodnim nastupom odličnog Party banda, dočekala velikim aplauzom. A da pljesak publike nije bila stvar samo dobrog kućnog odgoja i kulture turističkog grada koji svakog gosta dočekuje s dobrodošlicom, pokazalo se odmah nakon prvih taktova. Jer, uslijedila je fantastična komunikacija Graše i publike, koja je uistinu, tijekom dvosatnog nastupa, bila drugi, prateći vokal. Time se vječno aktualno pitanje (na koje svaki pojedinac ima svoj odgovor)- da li Rovinjska noć treba imati domaćeg ili stranog izvođača, upravo na primjeru Graše pokazala izlišnom. Naš poznati Splićanin p(d)okazao je da rovinjska publika, ali i gosti koji su ove sezone noćili u gradu svete Eufemije u fantastičnom broju od ove tradicionalne manifestacije u režiji Turističke zajednice, očekuje i s pravom dobiva- kvalitetu i izvrsnost.

S druge strane, na krilima viđenog i doživljenog Petar je sa svojim bandom dao čitavog sebe. Redale su se njegove pjesme, sve hit za hitom, a čije je tekstove znalo i pjevalo i mlado i staro. U jednom je trenutku, Grašo publiku zamolio da svojim mobitelima osvijetle trg, dok je on s pozornice pjevao i snimao. Jer, pojasnio jednog dana ovu će snimku upotrijebiti da svojoj djeci i unucima pokaže, da je i on jednom bio "faca" u svijetu show businessa. Isto tako, pokazao je zgodni Dalmoš da je gentlemen. S rovinjske je pozornice, pozdravio Poreč i Willa Smitha, poručivši kako se i trenutno najposjećeniji (odnosno "najnoćeniji" grad u Hrvatskoj), pretvorio u veliki, zabavni party.

A partyja, bez vatrometa u ponoć, onog najvećeg i najstarijeg na Jadranu ne bi se, barem kad je u pitanju Rovinjska noć, moglo ni zamisliti. U "podne" je zatutnjalo i zagrmilo, a potom zasvijetlilo nad gradskom lukom i starim gradom. Izmjenjivale su se nebeske zvjezdice, u svim bojama i oblicima…i tako punih petnaest minuta ili, kako je komentirao čovjek do mene, baš do onog trenutka kad više nemaš snage držati vrat nagnut u vis. I dok mu sama htjedoh reći da "ima pravo" pogled uprt i u drugom smjeru, žena do bi brža i dobaci - Gledaj u more. Sve iz zraka zrcali se u vodi. 

I na ovoj se Rovinjskoj noći, tradicionalno dogodio propust niže potpisane novinarke, koja još uvijek nije u prilici da se klonira i istovremeno bude na drugoj pozornici, onoj na Trgu Rivijera, na kojoj je sve u "šesnaest" ili do ranih jutarnjih sati prašio domaći Energy band. Prije njih, nastup je imala i zagrebačka grupa The A! , o kojoj se i jutro poslije pričalo u hvalospjevima. Po svemu sudeći, čini se, a shodno već napisanom da Rovinjska noć, više nije tradicionalni oproštaj od ljeta, jer ljeto je još tu, da je došlo vrijeme, ako već ne za neku novu rujansku feštu, onda barem za reprizu Rovinjske noći - noći za pamćenje. Na potezu je Turistička zajednica, odnosno djelatnici najposjećenije turističke zajednice u zemlji. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ, snimio Dalibor TALAJIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter