Noc uz glazbu na Drugom HTV-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska televizija, na svom Drugom programu, u petak pocinje emitirati 24-satni nocni glazbeni program. Ovisno o programskoj shemi, nocni program ce pocinjati najcešce oko jedan sat poslije ponoci, da bi trajao kakvih pet, šest sati.

Program ce biti podijeljen u dva dijela. U prvom ce se, nekih tri sata, emitirati glazbeni spotovi po odabiru Instituta hrvatske glazbene industrije cime bi se u startu trebali izbjeci prigovori kako HTV protežira bilo koga. Ostatak programa sve do 6 i 15 ujutro, popunjavao bi se arhivskom gradom HTV-a, koncertima, festivalima, glazbenim emisijama, svim onim što je snimano i emitirano, a vezano je uz glazbu.

Dani u tjednu su žanrovski odredeni.Ponedjeljak je rezerviran za pop glazbu i to onu okrenutu mladoj populaciji, utorkom ce se slušati i gledati žešci, moderniji rock, u srijedu je tema klasicna i ozbiljna tradicijska glazba, noc s cetvrtka na petak idealna je za one koji ne mogu spavati, a vole tamburašku i klapsku glazbu, petak je dan za jazz, blues, etno, subota za pop glazbu i šlagere za sve generacije, da bi u nedjelju na meniju bio nešto mekši rock opet za sve generacije.

Urednik projekta je urednik glazbene redakcije HTV-a Željen Klašterka. Program, kako kaže, prakticki ne košta ni kunu.

- To je sve naša arhiva, naša produkcija. Ima puno emisija i koncerata koji se izvrte samo jednom i nikad više, pa je ovo dobra prilika da tu bogatu arhivu iskoristimo - kazuje Klašterka.

- Prvih mjesec dana bit ce probni period. Nema nikakvog razloga da nešto ne promijenimo i ne unaprijedimo, bude li potreba, porucuje Klašterka.

Inace, novi Zakon o HRT-u nalaže javnoj televiziji i znatno više domace glazbe na malim ekranima i programima Hrvatskog radija. Ovo je, možda, zgodan nacin da se i ta obveza zadovolji.

Dok HTV u vatru pušta arhivu, Hrvatski radio u srijedu je zapoceo seriju koncerata i radioemisija "HR Demo klub". Koncept je jednostavan - svake srijede u klubu Hard Place u Zagrebu nastupaju tri demo benda ne bi li pokazali umijece, a publika i strucni žiri izabrali pobjednika veceri. Tri veceri zaredom je svirka, da bi cetvrtu vecer kada nastupaju tri pobjednicka benda, koncert prenosio i Drugi program HR-a uživo.

Pobjednici mjeseca kvalificiraju se za završno natjecanje gdje ce se izabrati pobjednik godine kojeg ceka niz nagrada, pa i snimanja albuma.


Podijeli: Facebook Twiter