Noć smijeha s Čulinom i Pervanom


U predivnom ambijentu srednjovjekovnog kaštela Grimani u Svetvinčentu sinoć je prvi put izvedena predstava pod nazivom "Noć smijeha" na kojoj se stand-upom predstavili najpopularniji hrvatski komičari Arijana Čulina i Željko Pervan.

Mnogobrojnoj publici željnoj dobrog humora Čulina je predstavila većinu svoje monodrame "Za Europu spremni" nastale na temelju istoimene zbirke satiričnih kolumni objavljene 2005. godine. Splitska spisateljica i komičarka je na sebi svojstven humorističan način progovorila o tome što sve moramo učiniti i znati prije ulaska u Europu, jesmo li uopće spremni za opstajanje na "civiliziranom Zapadu" i koliko će Europa biti spremna da nas shvati.

Najveći kamen smutnje u razumijevanju između nas i ostatka Europe, pokazala je Čulina, mogao bi biti upravo naš jezik, točnije njegovo neizmjerno bogatstvo psovki i raznovrsnih neprevodivih rečeničnih konstrukcija u kojima se koriste muški i ženski spolni organi, izazivajući gromoglasan smijeh i spontane aplauze u publici. Stoga ona predlaže da se takvi izrazi, kojih je zaista mnogo, objave u rječniku koji bi se prodavao strancima na kioscima i benzinskim postajama ili već pri samom ulasku u zemlju.

Osvrnula se i na nove hrvatske autoceste i superluksuzne toalete na koje se usput nailazi a na kojima je često prava vještina pogoditi senzor na slavini i oprati ruke. Naravno, nisu zanemareni ni oni toaleti u koje je bolje ne ulaziti ukoliko nismo obuli ribarske čizme. Toaleti su ju asocirali na korištenje kupatila u kući, što je neminovno odvelo komičarku u burne vode muško-ženskih odnosa i sve one male nervoze i međusobna podbadanja iz svakodnevnog života koji nam tek pod svjetlima pozornice izgledaju jako smiješno.

U istom je tonu, samo s muškog stajališta, nastavio u drugom dijelu "Noći smijeha" Željko Pervan krenuvši od zaljubljivanja u anđela koji se odmah nakon ženidbe pretvara u demona. Iako je tako bilo najavljeno, Pervan ovaj put nije svoju sarkastičnu žaoku zabadao previše u politiku i ulazak u Europu, držeći se dobrih materijala za salve smijeha u publici iz obiteljskog života.

Zadnjih 15-ak minuta posvetio je Istri u kojoj živi već nekoliko godina, zbijajući šale na račun bogatog tržišta nekretnina na našem poluotoku. Ipak hvaleći ovdašnje ljude i njihov mentalitet, sve prisutne nasmijao je govoreći o zvuku roženica kao izvrsnom lijeku protiv bubrežnih kamenaca, ali i povlačenjem paralele između istarskih ljudi koje neprestano viđa na poljima s traktorima, i slavonskih seljaka koji u traktorima "s kožom i klimom marširaju na Zagreb pa na pola puta odustanu".

Završavajući s onom "tko god dođe u Istru više se ne zna vratit", poručio je Istrijanima "zatvorite tu rupu dok još gamadi nije ušlo". (Patricija SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter