Noc popusta spašava tršcanske trgovce

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na temelju zakona regije Friuli-Venezia Giulia, 3. srpnja zapocet ce višetjedna sezona ljetnih popusta. Tršcanski trgovci jedva cekaju na tu priliku jer je godina izuzetno loša, daleko lošija od 2009., kada je trgovina u Trstu bilježila višemilijunske gubitke. U Italiji su sezonski popusti regulirani specijalnim državnim zakonom, no kada je rijec o odredivanju pocetka i kraja sezone popusta, o svemu odlucuju regije samostalno pa se unutar tih okvira svaka udruga trgovaca, odnosno svaki grad ili pokrajina, prilagodavaju i organiziraju.

Dakle, ove godine tršcanska udruga trgovaca odlucila je ponoviti iskustvo iz 2009. pa ce 3. srpnja za sve kupce i radoznale putnike upriliciti tzv. noc popusta kada ce od osam sati navecer pa sve do dva sata ujutro svi ducani raditi kontinuirano. Cijela starogradska jezgra, od Ponterossa pa do ulica Carducci, Mazzini i Corso Saba, bit ce zatvorena za promet, a na ulicama i trgovima uprilicit ce se niz kulturno-umjetnickih i zabavnih manifestacija, dok ce istim ritmom i tempom raditi svi kafici i restorani.

Predsjednik tršcanske gospodarske komore Antonio Paoletti najavljuje jacu promidžbenu aktivnost u Sloveniji, Hrvatskoj, Austriji i Bavarskoj koja ce ukljuciti i specijalne pakete s prigodnim cijenama dvodnevnog boravka u gradskim hotelima od 2. do 4. srpnja.

Još nije poznato kako ce se ravnati upravitelji gradskih parkirališta, no poznato je da u Trstu radno vrijeme parkirališta završava u 20 sati, a nakon toga može se svugdje parkirati besplatno, što je dodatna pogodnost za sve koji namjeravaju iskoristiti priliku nocnog shoppinga. Uzgred, cijene parkirališta u Trstu doživjele su nesnošljivi skok te se za tek sat i pol vremena placa od dva do dva i pol eura.

Uz tršcansku manifestaciju valja zabilježiti i ono što se sprema u obližnjem gradicu Muggi, gdje je udruga tamošnjih trgovaca odlucila ponuditi vecernji shopping i to 17., 24. i 31. srpnja te 7. kolovoza. Tijekom navedenih subota ducani ce raditi do 21.30 uz mogucnost produženja rada sve do ponoci. U subotu, 17. srpnja opcinske vlasti uprilicit ce ljetno izdanje poznatog karnevala.

Za kraj, kada je sezona popusta u pitanju, valja se pridržavati ustaljenih pravila: zazirati od popusta koji premašuje pedeset posto, kontrolirati kvalitetu izložene robe i zadržati racun jer je u slucaju reklamacije trgovac, uz predocenje racuna, dužan zamijeniti robu. Na kraju nemojte nasjedati na ponudene astronomske popuste, ciljajte na poznate i provjerene ducane gdje ste vec kupovali.


Podijeli: Facebook Twiter