Noc muzeja u Puli, Buzetu i Novigradu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sedma Noc muzeja ove ce se godine održati u petak 27. sijecnja od 18 do 1 sat u cak 72 grada i naselja u Hrvatskoj, odnosno u više od sto muzeja. U Istri su se toj manifestaciji prikljucili Arheološki muzej Istre, Povijesni muzej Istre i Muzej suvremene umjetnosti Istre u Puli, Zavicajni muzej u Buzetu te muzej Lapidarium u Novigradu.

Arheološki muzej Istre ponovit ce uspješan koncept prošlogodišnje Noci muzeja pa ce svoja vrata otvoriti u 18 sati od kada ce publika moci pogledati stalni postav. U 18.30 na redu je koncert klasicne glazbe, a u 19.30 u galeriji Amfiteatar u Areni bit ce održan jazz koncert glazbenika okupljenih pod imenom Pula jamsession.

AMI je ove godine partner Muzeja suvremene umjetnosti Istre koji je u izložbenom prostoru Sveta Srca s pocetkom u 20 sati pripremio otvorenje izložbe Ante Rašica "Historicisticki kabinet cuda (Hrvatski Apoksiomen)". Isti umjetnik predstavit ce se i izložbom naziva "Umjetnost je lijepa" u staroj tiskari koja ce biti otvorena u 21 sat. Od 22 sata na dalje u staroj tiskari je na redu "Museum night party" s DJ-ima Lucom i Liviom.

Povijesni muzej Istre na pulskom Kaštelu svoja ce vrata otvoriti u 18 sati, a na programu je otvaranje gostujuce izložbe Miljenka Smokvine "Jadranski pomorci na Arktiku" koja je realizirana u Rijeci 2008. godine u povodu 125. obljetnice Prve polarne godine i sudjelovanja hrvatskih pomoraca u austrougarskim polarnim ekspedicijama. Izložbu su uz PMI organizirali Hrvatsko-austrijsko društvo Rijeka i Državni arhiv u Rijeci.

U Zavicajnom muzeju u Buzetu program pocinje u 19 sati za kada je zakazano otvorenje izložbe radova Roberta Krajcera. U 20 sati slijedi program "Što je snimio Miro Blažincic?" - preslušavanje digitaliziranih snimaka s pocetka 60-ih godina u kojima razliciti naratori i glazbenici s podrucja Buzeštine govore price i pitalice, bugare te sviraju narodne instrumente. U 22 sata je na redu koncert akusticnog dua Blues Box, a od 23.30 sati nadalje publiku ce zabavljati buzetske ska, rock i punk skupina Posljednji bunker. U meduvremenu, od 18 do 1 sat moci ce se razgledati arheološka zbirka s lapidarijem, buzetska kuhinja i zbirka poljodjelskog alata, a na prvome i drugom katu ostavština Mira Blažincica, zbirka narodnih nošnji, kopije glagoljskih spomenika Buzeštine te postav Antifašizam Buzeštine.

Novigradski muzej Lapidarium program pocinje u 18 sati sada vec tradicionalnom potragom za blagom, a lokacija istraživanja bit ce starogradska jezgra. U 18 sati bit ce otvorena izložba "Prica u kamenu" u sklopu koje ce biti organizirane projekcije, strucna vodstva i prigodne radionice u prostorima muzeja, ali i ispred. Posjetitelji ce imati priliku izraditi motive s kamenih spomenika u raznim likovnim tehnikama i aktivno sudjelovati u stvaranju izložbe. U 20 sati bit ce proglašeni pobjednici nagradne igre "Znam da znaš...", a u 20.30 sati koncert ce održati Lapidarium Music Box. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter