Noć muzeja u Bujama otvara glazbeni velikan

Ottavio Štokovac legendarni svirač i izrađivač instrumenata
Ottavio Štokovac legendarni svirač i izrađivač instrumenata

O planovima bujskog Pučkog otvorenog učilišta razgovarali smo sa v.d. ravnateljicom Majom Livadom.

- U 2017. godinu smo zakoračili radno jer pripremamo značajnu izložbu za nas i za naš kraj. Naime, izložba pod nazivom ''Ottavio Štokovac Rapatočki - čovjek, umjetnik, glazbenik'' prepoznata je kao važna i od strane Ministarstva kulture i Županije. Izložba je posvećena graditelju istarskih bajsova i glazbeniku. Dobili smo njihove poticaje kako bi duh ovog velikana bar na tren vratili među nas. Izložba će biti svečano otvorena u petak u 20 sati u  kuli Sv. Martina, povodom Noći muzeja, obzirom da su upravo glazba i glazbeni velikani ovogodišnja tema.

Otvaraju suvenirnicu

U siječnju je krenuo i treći ciklus predavanja o kaštelu Rota u Momjanu, također sufinanciran od strane Županije. Kako doznajemo od Livade, sredinom godine će Učilište izdati “Atti di Momiano”, zbornik radova znanstvenog skupa o toj temi, sufinanciranog od Regione Veneto.

-U pripremi su i drugi već dugogodišnji programi, poput obilježavanja Dana žena. Manifestacija Donna art u suradnji s ženskom vokalom skupinom Romansa iz Buja želi svake godine unijeti neku novinu u obilježavanje toga dana posvećenog ženama, uz pratnju izložbe jedne ili više umjetnica s našeg područja.

U travnju slijedi Muzejska akcija u kojoj se nastoji čim više uključiti škole, vrtiće, udruge i Centar za inkluziju, dok se u svibnju obilježava Međunarodni dan muzeja kada se prikazuje što su sve mališani napravili i naučili.

Što se pak tiče Dana poezije, Učilište ove godine želi dati naglasak na Vladu Aquavitu i njezin doprinos kraju i šire. Plan je uključiti osnovne i srednje škole kako bi se upravo postojeći “Put Vlade Aquavite” oživio. Mjesto je to u blizini naselja San Sebastian u Bujama gdje je  Aquavita odlazila pisati i stvarati. Nadalje, neizostavan je i ovogodišnji petnaesti po redu Istrart, slikarski ex-tempore međunarodni natječaj, koji se održava povodom blagdana Sv. Servula u svibnju.

-Kako smo od Grada dobili na korištenje ured pored Etnografskog muzeja, u planu nam je otvoriti malu suvenirnicu, budući da toga u našem malom gradu nema. Bit će to ujedno mjesto gdje će se  mještani moći predstaviti svojim rukotvorinama, lokalnim proizvodima i autorskim suvenirima. Izloženi će biti i razni predmeti koje će izraditi Centar za inkluziju, a u suradnji s Etnografskim muzejom organizirati će se radionice za djecu.

Podsjetimo se, Učilište je prošle godine u prostoru foyera kino dvorane otvorilo “@rtROOM”, mali višenamjenski prostor, dnevni boravak za građane. U ovoj ga godini pak žele još više približiti građanima  koji ga često posjećuju, u njemu čitaju novine, knjige, djeca igraju igrice, srednjoškolci zajedno uče, a i mjesto je to ''Book sheringa''.

Edukacija za poljoprivrednike

-U ljetnim mjesecima planiramo nastaviti sa ljetnim kampom za djecu, a nakon ljeta kreću pripreme za najveći događaj u Bujama, tradicionalne Dane grožđa, fešta sa 112 godina povijesti. Na jesen ćemo obilježiti i Mjesec hrvatske knjige sa zanimljivim radionicama za djecu i roditelje, zatim Noć kazališta i krajem godine Božićni sajam.

Što se pak tiče edukativnih programa, njih bujsko Učilište  trenutno provodi u suradnji s POU Ante Babić iz Umaga. Livada kaže da se radi i na određenim poljoprivrednim programima koji će se održati i u Bujama, ukoliko bude dovoljan broj zainteresiranih.

Događanja na tri lokacije

Bujska Noć Muzeja odvijat će se na tri lokacije u gradu, a započinje u petak u 17 sati u Etnografskom muzeju radionicom za djecu "Upoznajmo Bajs".

Nacionalna tema ovogodišnje dvanaeste Noći muzeja je "Glazba, glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo" kojom se želi ukazati na važnost prikupljanja, očuvanja i prezentiranja materijalne i nematerijalne kulturne baštine. Spomenuta dječja radionica realizirat će se u suradnji s Muzejem drvenih glazbala MuBajs iz Završja, a program se nastavlja u 19 sati u Gradskoj galeriji Orsola otvorenjem izložbe fotografija Branimira Turkalja "Fotografske transformacije - Noćna Muzika".

U 20 sati, u kuli Svetog Martina, otvorit će se izložba o graditelju istarskih bajsova "Ottavio Štokovac Rapatočki - čovjek, umjetnik, glazbenik". Uz izniman doprinos tradicijskoj glazbi, Štokovac je bio poznat kao čovjek velikog slobodarskog duha, pun humora, te posebnog pogleda na Istru i njezine ljude. Publiku će zabavljati duet tradicijske glazbe Dante&Anita i etno folk skupina 2+2. Organizator događaja je Pučko otvoreno učilište Buje.  (Tea GRGIĆ, Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter