Noć muzeja: Svirci, kantaduri, replike i nove izvedbe


Otvorenje gostujuće izložbe Pomorskog muzeja iz Dubrovnika „Lloydovi slikopisi“ obilježilo je Noć muzeja u prostorima Povijesnog i pomorskog muzeja Istre. Predstavljeni su negativi na staklu s motivima kružnih putovanja putničkih parobroda Jugoslavenskog Lloyda "Kraljica Marija" i "Princesa Olga" iz 1930-ih godina.

Pomorski muzej u Dubrovniku 1964. godine zatražio je od Hotelskog poduzeća „Dubrovnik“ da mu ustupi nekoliko predmeta koji imaju logotip nekadašnjeg pomorskog društva Jugoslavenski Lloyd, jer je ondašnja muzejska zbirka opreme i pribora s parobroda bila relativno siromašna. Te je iste godine hotel „Excelsior“ darovao 1.502 staklena negativa toga društva dimenzija 15*10 cm.

- Negativi na staklu razvidno su oštriji od negativa na papiru, i proizišle inačice pozitiva su detaljnije, te brojnošću i oblikom uobičajeno pripadaju u zbirku negativa na staklu. Uvećane reprodukcije negativa na izložbi prikazuju slikopisne zapise s putovanja putničkih brodova „Kraljica Marija“ i „Princesa Olga“, kazao je autor izložbe Đivo Bašić.

Govoreći o Jugoslavenskom Lloydu, Bašić je rekao da je nastao 1. siječnja 1929. godine spajanjem pomorskih društava Atlanska plovidba „Ivo Račić“ i Jugoslavensko-amerikanska plovidba“.

Gracijano Kešac, ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre naglasio je izvrsnu suradnju s Dubrovačkim muzejima izrazivši svoje veliko zadovoljstvo što je upravo pulska Noć muzeja započela s ovom izložbom, koja nije povezana s glavnom temom ovogodišnje noći muzeja – glazbom, ali je vrlo zanimljiva.

Nazočne je pozdravio i županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica, pohvalivši istarske muzeje jer ove godine samo jedan nije sudjelovao u programima Noći muzeja.

U prostorima Sveučilišne knjižnice postavljena je izložba „Svirci, kantaduri...“ koju su priredile Sonja Brhanić i Damjana Frančić. Izložene su knjige, glazbeni priručnici, notni materijal, zbornici te glazbeni mediji. Najstariji izloženi primjerak je „Dizionario e bibliografia della musica“ autora Pietra Lichentala iz 1825. godine, a priređivačice izložbe kao posebno zanimljiv ističu „Statuto della societa' filodrammatica di Pola“ iz 1863. godine te glazbene priručnike maloga formata za učenje sviranja i pjevanja koji datiraju iz 1860. godine. Osim tiskane građe, izloženo je i nešto glazbenih medija.

U Sveučilišnoj knjižnici, kao i u Mornaričkoj biblioteci održano je nekoliko koncerata koje su priredili studenti Muzičke akademije u Puli. Sudjelovao je vokalni ansambl ove akademije te niz solista – kako studenata, tako i njihovih profesora koji su izvodili glazbu istarskih autora iz raznih razdoblja, a potom je dr. Lada Duraković održala predavanje „Glazba u Puli na razmeđi 19. i 20. stoljeća“.

U Spomen-sobi Antonia Smareglie održan je program „Glazba Europe iz Smaregline sobe“, a na programu su bila djela Lehara „Le belle polesane“ u izvedbi pijanistice mr.art. Elde Krajcar Percan, a nastupili su i vokalni solisti Patrik Andreja, Ana Mikac, Georgie Goldin i Tomislav Božičević uz pratnju Sandra Vešligaja i u pripremi doc.art Marije Kuhar Šoša.

Zanimljivo je bilo i predavanje dr. Kristine Mihovilić u Augustovome hramu o glazbi i glazbalima u željeznodobnoj Europi, a potom je i Dario Marušić prezentirao replike glazbala iz toga doba (Histri u Istri). Srednjevjekovnu su glazbu pak izvodili Trobadorz, ulični zabavljači u galeriji C8. (V. BEGIĆ)

Snimio Dejan ŠTIFANIĆ


Podijeli: Facebook Twiter