Noć muzeja: Razgledi, prezentacije i koncerti

Tako je to bilo lani (Dejan ŠTIFANIĆ)
Tako je to bilo lani (Dejan ŠTIFANIĆ)

Hrvatsko muzejsko društvo već jedanaestu godinu zaredom provodi manifestaciju Noć muzeja, koja je u potpunosti poprimila karakteristike nezaobilaznog kulturnog događaja, a s ciljem da se potakne daljnje prepoznavanje muzeja kao dinamičnih institucija, koje potiču istraživanje, inovativnost, kreativnost. Dvanaesta Noć muzeja će se održati danas od 18 sati do 1 sat iza ponoći, a obilježit će je tema Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo.

Upoznajmo Bajs

Bujska Noć Muzeja započinje u 17 sati u Etnografskom muzeju radionicom "Upoznajmo Bajs" u suradnji s Muzojem drvenih glazbala MuBajs iz Završja. Program se nastavlja u 19 sati otvorenjem izložbe fotografija Branimira Turkalja "Fotografske transformacije - Noćna Muzika" u Gradskoj galeriji Orsola.

U 20 sati u bujskoj kuli sv. Martina, bit će otvorena izložba "Ottavio Štokovac Rapatočki - čovjek, umjetnik, glazbenik", graditelj istarskih bajsova.

Buzetski Zavičajni muzej za ovogodišnju je Noć muzeja priredio zanimljiv kolaž različitih događanja koji će se odvijati od 18 pa sve do 1 sat iza ponoći. Nakon koncerta, bit će otvorena izložba "Konstrukcija sna" Sare Pećanić. U nastavku programa bit će riječi o monografiji "111 godina Glazbenog društva Sokol Buzet.

Noć muzeja 2017. u pazinskom Etnografskom muzeju Istre započet će stvaranjem glazbe u Tvornici zvuka najmlađih posjetitelja. Nakon toga slijedi predstavljanje on-line kataloga i izložbe "Osama(e) - Život naselja do tri stanovnika u Istri". U zadnjem dijelu programa slijedi glazbeni program učenika Pazinskog kolegija. Program u državnom arhivu u Pazinu počinje u 18 sati prezentacijom restauratorske djelatnosti DAPA-e. Večer je posvećena trojci istarskih skladatelja, a to su Josip Brnobić Humski, Slavko Zlatić i Nello Milotti.

Porečka Noć muzeja započinje u 18 sati radionicom za djecu te obilaskom starogradske jezgre uz stručno vodstvo. Program se nastavlja u 19 sati predavanjem o opernoj sezoni u Poreču kroz povijest te predstavljanjem muzejske vitrine posvećene Gašparu Lakoviću, istarskom izrađivaču i sviraču miha. U 20 sati na rasporedu je dramska predstava "Špuce i profumi" u izvedbi članova Društva prijatelja Giostre iz Poreča, a od 21 sat publiku će zabavljati članovi Domskog banda iz Motovuna.

U Gradskoj galeriji Labin u petak u 20 sati bit će otvorena samostalna izložba fotografija "Loveći oblake (kako preživjeti transmoderni besmisao)" Armana Jeričevića.

Zavičajni muzej grada Rovinja u 18 sati donosi predavanje Dore Kušan Špalj "Restauracija tekstilnih predmeta iz Etnografske zbirke", a u 18.45 Tea Zubin Ferri (Metris) održat će predavanje "Baština pod mikroskopom - mogućnosti analize tekstilnih predmeta". Uslijedit će okrugli stol "Mjesta, glazba i plesovi Rovinjaca različitih generacija", zatim radionica istarskih plesova.

U Puli u muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca uz izložbu "Laibach Kunst Machine", održat će se i koncert KUD-a "Matko Brajša Rašan". U galeriji C8 u 18 sati uz izložbu "Blago srednjeg vijeka - Arheološki nalazi iz Poljske", nastupit će ulični zabavljači Trobadorz sa srednjovjekovnom glazbom. Augustov hram bit će također u znaku glazbe, dr. Kristina Mihovilić održat će predavanje "Glazba i glazbala u željeznodobnoj Europi", a Dario Marušić prezentaciju replika glazbala željeznog doba. U Amfiteatru će biti organizirano stručno vodstvo, a u kasnijim večernjim satima rock koncert uz kuhano vino u podzemlju amfiteatra uz Pacific bullets iz Zadra. Izlog u izložbenom prostoru u Carrarinoj 4 imat će vitrinu mjeseca u znaku prikaza glazbala na kovčežiću iz Pirana.

Kruha i glazbe

U Povijesnom i pomorskom muzeju Istre u 18 sati bit će otvorena izložba "Lloydovi slikopisi", a potom će se razgledati svi stalni postavi.

Koncertom u Spomen-sobi Antonia Smareglie u 19 sati, potom predavanjem Lade Duraković u pulskoj Sveučilišnoj knjižnici u 20 sati, izložbom "Svirci, kantaduri i…" također u ovoj knjižnici, Sveučilišna knjižnica se uključuje u program Noći muzeja, i to prezentacijom zbirki smještenih na više lokacija u gradu.

U galeriji Luka i MUL održat će se otvorenje izložbe slika Roberta Pauletta "Južni križ". Muzej suvremene umjetnosti Istre uz zanimljiv program u 20.30 sati donosi otvorenje izložbe Tomislava Brajnovića "Puzajući Armagedon - Diktatura ljubavi". U prostorima Srpskog kulturnog centra u Maksimijanovoj bit će postavljena izložba slika "Sinergija različitosti", iz kolekcije Pohižek.

Noć muzeja održat će se prvi put i u muzejsko-galerijskom prostoru "Grubić" u Raklju. Program počinje u 18 sati otvorenjem muzeja te pečenjem kruha u 300 godina staroj krušnoj peći. Nakon toga, svaki puni sat uslijedit će glazbene slušaonice.

Umaški Gradski muzej također se uključuje u program Noći muzeja, uz kulturno-turistički đir po Umagu, te izložbu "Crtice iz glazbene povijesti Umaga". (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter