Noć muzeja: Otkrivena tajna groba u Augustovom hramu!

Intrigantna izložba 'Tajna groba' u Augustovom hramu (M. ANGELINI)
Intrigantna izložba 'Tajna groba' u Augustovom hramu (M. ANGELINI)

Ne čudi što se večeras, tijekom Noći muzeja, prostor Augustovog hrama natiskao znatiželjnicima. Privukle su ih medijske najave koje su najavljivale detalje o otkriću misterioznog pulskog groba, koji su 1901. godine Austrijanci, tijekom gradnje skladišta za led, otkrili ispod današnje terase Circola, u neposrednoj blizini najstarijeg pulskog spomenika Herkulovih vrata.

Intrigantnu, zanimljivu, a najviše kreativnu izložbu "Tajna groba" otvorio je pulski gradonačelnik Boris Miletić, čestitajući tom prilikom prisutnom ravnatelju Arheološkog muzeja Darku Komši reizbor na tu funkciju. Komšo je kazao da se ova "nesvakidašnja izložba mora vidjeti". Izložba je otvorena do 9. veljače.

Projekt/izložbu pojasnila je autorica dr. Kristina Mihovilić. Davne 1901. godine kopalo se iza Herkulovih vrata, a na dubini od tri metra naišlo se na jedan netaknut grob sa žarom. Nakon te 1901. o nalazu groba više se ništa posebno nije čulo. Zaboravljeni sanduk je iz mračnog i vlažnog podruma raskošne vile u današnjoj Budicinovoj ulici, gdje je stanovao inženjer Von Presnitz, voditelj iskopa, prenesen u restauratorsku radionicu Arheološkog muzeja Istre, gdje se tek nedavno počelo otkrivati pravi sadržaj. Bogato ukrašena posuda - grobna žara - ne razlikuje se posebno od mnogobrojnih posuda s pulske nekropole, međutim, sadržaj je bio sasvim neočekivan. Upravo je taj sadržaj večeras izložen u Augustovom hramu pred brojnim, mladim i starim Puljanima.

Unutar, dakle, grobne žare/posude zajedno s ostacima pokojnika (u željezno doba su se ljudi spaljivali), nađeni su i dotad sasvim nepoznati nalazi. Na samoj posudi misteriozno pismo ispisano na, kako je rekla dr. Mihovilić, 'histarskom pismu koje je bilo pod utjecajem etrušćanskog i venetskog pisma', a u žari ženske skulpturice u formi božice plodnosti, kružna ploča s kružnom rupom u sredini, jedna bikonična posuda, pa figura u obliku konjića, plitka šalica, tri postamenta oblika krnje piramide, figurine oblika ženskog tijela i ptice.

Pretpostavlja se da su u grobu pokopani ostaci svećenice, gospodarice života koja je čuvala kult plodnosti i brinula za pravilno klanjanje brojnim božanstvima koja su štitila zajednicu,  pa čak i ostaci instrumenta - dvostruke svirale.

Sve to - osim autentične gradnje skladišta za led 1901. na prostoru sadašnje Zajednice Talijana, bilo je jedna velika praznina (!) dok se prije 20 godina, 1992., inicijativom pokojnog Boška Obradovića (kako bi se obilježilo 3.000 godina grada Pule) nije materijalizirala mašta (!) i silno dobre kreacije koautora izložbe Jadranke Ostić i Darija Marušića, uz sada ingeniozan postav izložbe Noela Mirkovića. Opisanog groba nije bilo! Sve je mašta, a mašta je, kako je mudro rekao Albert Einstein, važnija od znanja. Gotovo i stvarnija (Zoran ANGELESKI)

Brojni posjetitelji diljem Istre

Kako je noć odmicala, tako je bilo sve više posjetitelja na brojnim manifestacijama u sklopu ovogodišnje Noći muzeja.

U Puli je sve počelo u Arheološkom muzeju Istre, gdje je održan koncert klasične glazbe vrsnih interpreta - harmonikašice Marije Vukoja i sopranistice Antonije Pucek. Nešto kasnije u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre otvorena je izložba fotografija zavičajne tematike "Lica iz prošlosti Krnice kroz objektiv Antona Škabića". Jedna od najopsežnijih studija posvećenih Antoniju Smaregli, djelo Tršćanina Paola Petronija, sada dostupno i u hrvatskom prijevodu, predstavljeno je u Smareglinoj spomen-sobi.

U prvim večernjim satima održavala su se stručna vodstva Arheološkim muzejom Istre, Sveučilišnom knjižnicom i spomen-sobama o kojima ta ustanova skrbi.

Večer je bila i u znaku videoinstalacija Silva Šarića i Alena Floričića na raznim lokacijama, a vrhunac je predstavljalo otvorenje izložbe crteža Pietra Nobilea u Svetim srcima te otvorenje prve izložbe fundusa MSUI-ja u Muzeju suvremene umjetnosti, uz koncerte.

Noć muzeja održana je i na sjeveru Istre, u Buzetu, uz izložbe, projekcije starih edukativnih filmova i neizostavnu glazbu, a poučno je bilo i u Rovinju te u Umagu.

Lajtmotiv prve porečke Noći muzeja bilo je svjetlo, pa se već u popodnevnim satima 25 mališana odazvalo radionici u kojoj su izrađivali šarene lampione koji su ubrzo zasjali u tami dvorišta muzeja.

Iako zatvoren zbog obnove, porečki muzej svoje blago prikazuje u povremenim izložbama pod nazivom "Izlog baštine" kojima predstavlja dio fundusa. Sinoćnji, treći "Izlog" ravnateljica Elena Uljančić-Vekić i njezini suradnici posvetili su rasvjetnim tijelima i izložili neke od najzanimljivijih lampadina koje čuva porečki muzej. Nakon okrjepe uz kuhano vino počela je intrigantna potragu za blagom kroz stari grad uz baklje.

Novigradski muzej Lapidarium priredio je "Mirroring (Zrcaljenje)", izložbu fotografskih i grafičkih radova s tradicionalnim motivima u zbirci moderne i suvremene umjetnosti - portretima, autoportretima i ljudskim figurama.

Najmlađi su sudjelovali u potrazi za blagom kroz starogradsku jezgru. U kasnijim je satima Lapidarium odličnim glazbenim izborom pretvoren u Music box za nastupe pazinske etno grupe Veja i porečkih rockera Kultura. (V. B., V. H., K. F.; snimili Manuel ANGELINI, Dejan ŠTIFANIĆ, Milivoj MIJOŠEK i Jelena PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter