Noć muzeja: Brojni programi diljem Istre

S prošlogodišnje Noći muzeja u MSUI-ju (Arhiva)
S prošlogodišnje Noći muzeja u MSUI-ju (Arhiva)

Iznimno bogat program u Noći muzeja, koja se diljem Hrvatske održava u petak te posvećena Josipu Juraju Strossmeyeru, pripremili su, uz besplatan ulaz, istarski muzeji i galerijske institucije.

Raznolik program događat će se u Noći muzeja i u Puli. U Povijesnom i pomorskom muzeju Istre na Kaštelu u 18 sati otvara se izložba "Špicije – Spomeni na Morsko lječilište u Rovinju". Radi se o izložbi koja je najprije bila postavljena u Zavičajnom muzeju grada Rovinja, zatim u Arhivu grada Beča, a za koju su autorice Katarina Marić i Tajana Ujčić dobile godišnju nagradu Hrvatskog muzejskog društva. Izložba je realizirana u suradnji Zavičajnog muzeja grada Rovinja i Povijesnog i pomorskog muzeja Istre. Oblikovanje izložbe potpisuje Mauricio Ferlin. U ovome muzeju moći će sutra razgledati i izložba "Sloboda narodu! Antifašizam u Istri", kao i stalni postav "Ljekarništvo u Istri", te Posjetiteljski centar Herman Potočnik Noordung, a organizirano je i druženje uz kuhano vino i čaj. Za glazbeni program u ovome prostoru bit će zaduženi Maurizio i Rebecca Sponza.

Pula dobiva novu platformu Museum shop

U Muzeju suvremene umjetnosti Istre u Puli od 18 sati na rasporedu je Playrooms: tri priče za tri sobe/igraonica, te otvorenje izložbe Dragane Sapanjoš "Half of frame" (umjetnička instalacija). Istovremeno će biti otvorena nova muzejska platforma Museum shop, a u 20.30 sati je predstavljanje kataloga međunarodne manifestacije vizualnih umjetnosti "Tu smo". Cijelo vrijeme bit će organizirano druženje uz kuhano vino i čaj, a od 21 sat uslijedit će glazbeni program.

Arheološki muzej Istre priprema u galeriji C8 u 19 sati izložbu "Gnalić u Gnaliću. Odsjaj stakla potopljena broda", a u Muzejsko-galerijskom prostoru Svetih srca bit će zatvaranje izložbe "Istra, lav i orao". Moći će se razgledati i stalni postav u Augustovom hramu, a od 20 sati u podzemlju Arene je rock koncert grupe Face to face uz već tradicionalno kuhano vino i čaj.

Sveučilišna knjižnica u Puli izložbom knjiga i članaka iz njihovog fonda odat će počast Josipu Juraju Strossmayeru, jednom od utemeljitelja središnjih hrvatskih znanstvenih i kulturnih institucija, političaru i biskupu te jednoj od najznačajnijih i najutjecajnijih hrvatskih ličnosti 19. stoljeća. Bit će organizirano i vodstvo kroz spomen-sobu Mije Mirkovića i Pokrajinsku knjižnicu Istre te Mornaričku knjižnicu i Ostavštinu Eduarda Čalića, a u 19.30 sati u spomen-sobi Antonia Smareglie održat će se koncert u suradnji s Muzičkom akademijom Sveučilišta Jurja Dobrile. Koncert će biti posvećen Antoniu Smaregliji, a nastupaju: Sofija Cingula, mezzosopran; Melita Lasek, klavir; Georgie Goldin, sopran; Renata Hrženjak, mezzosopran i Sandro Vešligaj, klavir.

U Poreču i o turizmu u 15. stoljeću

U 18 sati u Zavičajnom muzeju Poreča bit će otvorena radionica za mlade koja se bavi sitotiskom, a Sabina Damiani će mlade uputiti stazama "kreativnog otiska". U 19 sati na programu je predstavljanje izložbe Photomuseology ili, jednostavnije: porečki muzej u fokusu fotografija porečkih muzealaca. Riječ je o svojevrsnoj autobiografiju u slikama. U isto vrijeme arheolog Davor Munda vodit će sve zainteresirane građane na večernji obilazak povijesne jezgre Poreča. U 19.30 sati povjesničar Marino Martinčević održat će predavanje na temu "Turizam u Poreču u 15. stoljeću". Priča je izuzetno zanimljiva jer malo tko zna da je Poreč u to doba bio obvezna stanica brodova koji su iz Venecije, prepuni hodočasnika, isplovljavali na putu prema Jeruzalemu. U Poreču se molilo (na otoku Sv. Nikole), kupovalo i zabavljalo, a hodočasnici su u pauzi dugog puta mogli odmoriti i zadovoljiti i duh i tijelo. U 20 sati će ravnateljica Muzeja Elena Uljančić- Vekić voditi razgovor s četiri Porečana s različitim korijenima, a tema je "Decumanus, svjedočanstva poslijeratne svakodnevnice u razgovoru s kazivačima: Suvada Bajrić, Vilma Jugovac, Graziano Musizza i Ljiljan Škifić". U  21 sat članovi udruge Giostra, uz redateljsku palicu Gaetana Benčića koji je ujedno i autor teksta, prikazat će kazališnu odnosno, folklornu predstavu: "La tartana anufragada". Radi se o scenskom uprizorenju istinite priče iz 18. stoljeća o Francuzu čiji je brod doživio brodolom ispred Poreča. Francuz je ostao bez broda, ali je u Poreču našao ljubav, oženio Porečanku i tu proveo ostatak života. Nakon predstave uslijedit će zabavni program.

U Buzetu "Dama sa zlatnim naušnicama"

Okosnicu Noći muzeja u buzetskom Zavičajnom muzeju čini gostujući edukativno izložbeni projekt pod nazivom "Dama sa zlatnim naušnicama" Pokrajinskoga muzeja Koper, koji se premijerno predstavlja u hrvatskom dijelu Istre, a temelji se na artefaktima iz ženskog groba s arheološkog nalazišta Križišče, smještenog nedaleko od mjesta Spodnje Škofije u blizini Kopra.

Pučko otvoreno učilište "Augustin Vivoda" - Zavičajni muzej Buzet peti će se put zaredom tako priključiti ovoj prestižnoj kulturnoj manifestaciji. Vrata starogradske Palače Bigatto bit će otvorena punih sedam sati pa će se posjetitelji moći upustiti u noćno razgledavanje stalnih muzejskih zbirki. U 18.30 sati u buzetskom Muzeju održat će se radionica za djecu i odrasle "Panem et Circenses" (Kruha i igara) gdje će polaznici na kreativan način učiti o životu u antičkom Rimu.        U 20 sati u Lapidariju će se otvoriti izložba "Dama sa zlatnim naušnicama", a u 20.30 sati održat će se istoimeno predavanje o rimskoj kulturi i običajima na prijelazu iz 3. u 4. stoljeće.

U glazbenom dijelu programa s početkom u 22 sata nastupit će The Shakers band kojeg predvodi Haris Brković (cajon i bas gitara), a članovi su buzetski glazbenici Jure Černeha (gitara) i Tibor Totman (klavijature). Program Noći muzeja u Buzetu okončat će glazbenom slušaonicom rock glazbe 60-ih i 70-ih godina.

Restauratorska djelatnost u Pazinu

I Državni arhiv u Pazinu (DAPA) pridružuje se sutra obilježavanju Noći muzeja, a program će trajati do 18 do 24 sata. Od 18.30 sati svaki će se sat održati prezentacija restauratorske djelatnosti DAPA. U 19 sati Mladenka Hammer održat će predavanje o životu i djelu prof. Tugomila Ujčića, a u 21 sat započet će prikazivanje dokumentarnih filmova "Istra" Branka Marjanovića (1945.) i "Istina o Puli" Koste Hlavatya (1947.). Od 18 do 24 sata organizirano je stručno vodstvo po izložbama stalnog postava DAPA i "Tugomil Ujčić: život, djelo", te arhivskoj knjižnici. U isto vrijeme upriličit će se prigodna prodaja izdanja

U Rovinju o budućnosti Grisije

U Noći muzeja rovinjski Zavičajni muzej organizirat će s početkom u 20 sati diskusiju na temu likovnosti/umjetnosti Rovinja, odnosno budućnosti Grisije. Riječ je o tradicionalnoj izložbi, koja se više od pola stoljeća svake druge nedjelje u kolovozu održava u istoimenoj starogradskoj ulici. Protokom godina ona se kao i bilo grada mijenjala. Međutim, posljednjih je godina opala kvaliteta manifestacije i umjetničkih uradaka na Grisiji, koji su sve manje autorski a sve češće komercijalni. Stoga se Grisia, kao najveća likovna jednodnevna izložba pod vedrim nebom na Jadranu, spominje u kontekstu neinventivne manifestacije kojoj je za opstanak, odnosno atraktivnost nužna promjena. Na tragu toga, djelatnici Zavičajnog muzeja u Noći muzeja organiziraju diskusiju o budućnosti Grisije koja bi se, smatraju, trebala graditi ciglu po ciglu i uz pomoć, sugestije i zamisli i samih likovnih stvaralaca, te su pozvani svi zainteresirani. Moderatorica diskusije je Iva Körbler.

-  Upravo diskusija treba otkriti potrebne aktivnosti kojima bi se podigao umjetnički doživljaj manifestacije, koja se nažalost s godinama sve više pretvara u prodavaonicu suvenira a sve manje u umjetnički događaj. Kako bismo spriječili takav proces degradacije ovog jedinstvenog umjetničkog događaja pozivamo umjetnike, građane i sve zainteresirane posjetitelje muzejsko-galerijskih aktivnosti na radionicu i raspravu o potrebnim aktivnostima, kojima bi se podigao umjetnički doživljaj manifestacije, stoji između ostalog u pozivnici djelatnika Zavičajnog muzeja Rovinj.

Događanja u labinskom Narodnom muzeju i Lamparni

Narodni muzej Labin po treći puta sudjeluje u obilježavanju Noći muzeja. Ove godine po prvi puta u manifestaciju uključuju i dvije područne muzejske zbirke: Memorijalnu zbirku "Matija Vlačić Ilirik" i Zbirku sakralnih umjetnina, kroz koje su organizirana stručna vodstva. Kao suorganizator u obilježavanju noći muzeja sudjeluje i Kulturno umjetnički centar Lamparna.

U Narodnom muzeju u 20 sati je otvorenje izložbe "Tajna groba" autorice Kristine Mihovilić. U KUC-u Lamparna održat će se svečano zatvaranje likovne izložbe MAPA Katedre za slikarstvo APU Rijeka. U mapi su predstavljeni radovi Ksenije Mogin, Marijana Pongraca, Zdravka Milića, Antona Vrlića, Damira Stojnića, Alana Alebića, Roberta Mijalića, Domagoja Barića, Ljiljane Barković, Radovana Kunića i Mirne Kutleša.

Šetnja Umagom i projekt Rina Gropuzza

U Umagu će se, kroz stručno vodstvo od Trga Slobode do mlina u ulici Ernest Miloša 24, posjetitelji upoznati s povijesnim razvojem Umaga, njegovim postepenim širenjem izvan povijesnih zidina u srednjem vijeku, te intenzivnim širenjem grada nakon Drugog svjetskog rata.

Grin photo gallery iz Umaga u suradnji s virtualnom galerijom i nezavisnom art produkcijom Egoist artz & Partz predstavlja samostalni projekt riječkog fotografa Rina Gropuzza pod nazivom "Nuditas temporalis". Samostalna izložba fotografija bit će otvorena od 19 sati. "Nuditas temporalis" nastavlja Gropuzzova višegodišnja autorska istraživanja i konfrontacije jednostavnih akt varijacija ili raznovrsnih ambijentalnih ostataka regionalne industrijske arhitekture i turističkih kompleksa, poput devastiranih hotelskih pejzaža resorta Haludovo. Rino Gropuzzo snima razodjeveno, ali ne i ušminkano tijelo žene između zastrašujućih ruševina bivšeg hotela.

Buje: Istarska hiža kao živi muzej

Pored Umaga s područja Bujštine i Etnografski muzej Buje priključio se Noći muzeja. Etnografski muzej iz Buja, koji inače predstavlja tipičnu istarsku hižu pretvorit će se u živi muzej.

Sve će muzejske prostorije biti oživljene, a glavni glumci bit će lokalno stanovništvo. Vratit će posjetitelje u prošlost, sjećajući se starih obrta i kako je izgledao život početkom prošlog stoljeća. Za posjetitelje, osobito najmlađe organiziraju i razne kreativne radionice.

Pazin: S kampanje na polja znanja i plesom u Europu

Etnografski muzej Istre (EMI) i Muzej Grada Pazina (MGP) koji djeluju u Kaštelu sutra zajednički organiziraju Noć muzeja, najavio je na konferenciji za novinare Denis Visintin, ravnatelj MGP-a. Budući da oba muzeja djeluju u istom prostoru oba su muzeja zajednički sastavili program, a to je, kaže Visnitin, potvrda dobre suradnje ovih dvaju ustanova, uvjeren da će i ovogodišnja Noć muzeja biti uspješna.

Mirjana Margetić iz EMI-ja podsjetila je kako je ovo 16. Noć muzeja koja se organizira u Hrvatskoj u kojoj na nacionalnoj razini sudjeluje više od 200 muzeja i galerija u cijeloj Hrvatskoj. Stoga je ljude, koji gravitiraju Pazinu, pozvala da posjete predstojeću Noć muzeja. Program će se održavati od 17 do 24 sata, a započet će, kaže Margetić, plesnom radionicom "Plesom kroz Europu" koju će voditi Koviljka Marečić. Radionica je namijenjen svima, od sedam do 77 godina, zapravo svima koji žele plesati ili koji žele naučiti plesati. Za 19 sati planirano je otvaranje izložbe "S kampanje na polja znanja". Radi se o etnografsko-povijesnoj izložbi na temu školovanja djece iz ruralnih sredina s kraja 19. i početka 20. stoljeća pod utjecanjem reformi koje je u Istri započeo biskup Juraj Dobrila. Nakon predstavljanja izložbe od 20 do 22 sata održat će se "Museo kviz maneštra", kviz znanja prema konceptu pub kvizova, a pitanja se odnose na poznavanje etnografije, povijesti i svakodnevnice Istre.

- Tko želi sudjelovati u kvizu može se prijaviti na facebook stranicama EMI-ja i MGP-a, rekla je Margetić, dodajući kako pitanja neće biti teška, a za pobjednike pripremljene su prigodne nagrade. U pauzi kviza i nakon njegova završetka nastupati će band Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrila Pazin, čiji su učenici sudjelovali u sastavljanju pitanja. Za sve, publiku i natjecatelje, osigurana je okrepa uz topli čaj i kuhano vino.

- Tema Noći muzeja na nacionalnoj razini je utemeljitelj i reformator-Josip Juraj Strossmayer. Budući da je Juraj Dobrila bio reformator i Strossmayerov suradnik pazinski muzeji stavili su  naglasak na Dobrilu, rekla je Maja Zidarić iz MGP-a. Dodajući kako je on snažno djelovao na povijest Istre 19. stoljeća, a posebno se zalagao za obrazovanje djece iz ruralnih sredina.

(M. RIMANIĆ, V. BEGIĆ, N. ORLOVIĆ RADIĆ, M. RIMANIĆ, E. VELAN, G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter