Noć knjige: Kvizovi, javna čitanja i programi za djecu

Čitanje na Portarati
Čitanje na Portarati

Noć knjige, manifestacija koja se organizira s ciljem poticanja ljubavi prema knjizi i čitanju, održana je u petak uoči Svjetskog dana knjige i autorskih prava te na Dan hrvatske knjige. I ove je godine, osim tradicionalnog večernjeg programa, Noć knjige imala i matineju, programe namijenjene djeci i mladima, koji su se odvijali tijekom cijeloga dana.

U Gradskoj knjižnici najprije je održan "Poligon 400: Koliko poznaješ Shakespearea i Cervantesa?", edukativno-interaktivni kviz za učenike srednjih škola u povodu 400. obljetnice smrti Williama Shakespearea i Miguela Cervantesa, gdje su učenici pokazali svoje znanje o ovim velikanima. Nakon toga održan je glazbeni dio programa - "Uglazbljeni Shakespeare", gdje su nastupili učenici srednje glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova (Vilma Grazia Žmak, Maja Benevrkić, zbor i njihovi mentori) te profesorica iz Gimnazije Almasa Vidolin.

Večernji su sati bili posvećeni Rujani Jeger, koja je čitala ulomke iz svoje knjige o psima brojnoj publici u velikoj dvorani Gradske knjižnice i čitaonice, a program je ovdje zaključen uz uvijek zanimljivu kantautoricu Elis Lovrić i njezin "Kanat od mora". Dječji odjel knjižnice u jutarnjim je satima imao pričaonicu "Blago skriveno u knjigama", potom je tu bila simpatična glazbeno-kreativna radionica "Mrki i Sivka u Noći knjige", a nakon toga predstavljanje knjige "Ja se mraka ne bojim" Ljubice Kolarić-Dumić (Alfa). Uz knjižničarke Antonelu Božac Ristić i Nadiju Crkvenac djeca su potom i dalje čitala knjige, i nakon dovršetka programa.

U Dječjoj knjižnici (bivši Pionirski dom) knjižničarka Vlasta Šajina Sošić priredila je raznoliki program, s gostima iznenađenja te uz predstavljanje knjige "Leto kada sam naučila da letim" uz druženje s autoricom Jasminkom Petrović i goste iz glazbene škole. Ova je knjiga predstavljena prvoga dana Monte Librića.

Prvi put su se u programe Noći knjige priključili članovi Udruženja likovnih i književnih stvaratelja - ULIKS u galeriji Stari grad u Kandlerovoj. Tu su članovi ULIKS-a s književnim afinitetom čitali svoja djela, kao i ona poznatih svjetskih autora uz sudjelovanje gostiju, dakako uz ugodne razgovore o lijepoj riječi. I Talijanska srednja škola "Dante Alighieri" pridružila se obilježavanju Noći knjige uz pravu, pravcatu potragu za knjigama i književnim citatima u obliku kviza. Ideatorica ovoga programa je školska knjižničarka Elda Pliško Horvat u suradnji s profesorima talijanskog, hrvatskog i engleskog. Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen, spisateljsko-životni par iz ližnjanske udruge Zvona i Nari organizirali su pulsku akciju čitanja na javnim mjestima ulomka iz Ecova "Eseja o vječnom fašizmu". Od 19 do 20 sati čitalo se tako na Portarati, a raznoliko se društvance odazvalo toj akciji. Kako su rekli Grgorinić i Rađen "Ovaj esej nedavno preminulog talijanskog književnika i semiotičara rezonira s nekim pojavama našeg političkog trenutka u kojem nositelji vlasti amnestiranjem simboličkog nasilja otvaraju prostor netoleranciji, mržnji i fizičkom nasilju".

Taj se esej čitao i u Sveučilišnoj knjižnici, a održala se projekcija videosnimke razgovora sa Zdravkom Macurom na temu njegova zatočeništva u logoru Jasenovac. O spomenutoj temi uvodno predavanje održali su autori snimke, profesori Igor Jovanović i Igor Šaponja. Čitalo se i u drugim kulturnim i inim ustanovama. (V. BEGIĆ/Snimio N. LAZAREVIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter