Noc kazališta u Puli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Istarsko narodno kazalište Gradsko kazalište Pula pridružilo se manifestaciji Noc kazališta, a u subotu navecer ce svi gosti kazališta moci pogledati reprizu 'Furbacone' Branka Lucica s pocetkom u 20 sati. Program nastavljamo kazališnim satom 'S druge strane pozornice', a za kraj pripremamo i predstavu forum teatra, kazala je Gordana Jeromela Kaic", ravnateljica INK-a na konferenciji za novinare.

Noc kazališta medunarodna je manifestacija koja se poziva na slicne manifestacije poput Noci muzeja. U cak 34 kazališta diljem Hrvatske publika ce moci pogledati predstave pa zaviriti iza scene i na taj nacin bolje upoznati rad kazališta, a Jeromela Kaic je napomenula da je intencija INK-a bila privuci sve one koje zanima što se iza kazališne scene dogada.

Nakon reprize "Furbacone" u režiji Jasminka Balenovica, u 21.30 sati publiku ce kazališni djelatnici voditi u sve skrivene kutke zgrade INK-a i opisati im što se sve radi iza scene da bi kazališna magija zaživjela u pravom svjetlu. O kazališnom satu govorila je Marijana Peršic, jedna od voditeljica Dramskog studija INK-a, koja je kazala da ce biti koncipiran kao onaj namijenjen djeci.

- Inace znamo voditi djecu po kazalištu nakon predstava namijenjenih za njih, a mislimo da bi to moglo zanimati i odrasle. Time želimo pokazati da kazalište nije bauk, a posjet nepoznatim dijelovima kazališta trajat ce koliko i jedan školski sat. Nakon razgledavanja, u 22.30 sati popet cemo se na Scenu 5K, gdje cemo održati predstavu forum kazališta nazvanu "Sve se vrti u krug", a tema predstave je diskriminacija pri zapošljavanju. Za one koji to ne znaju, radi se o interaktivnoj predstavi u kojoj se poziva publiku da reagira na postavljene probleme, pojasnila je Peršic.

Postoji i mogucnost da se predstava forum kazališta preseli na Veliku scenu INK-a, a to ce ovisiti o broju zainteresirane publike. Jeromela Kaic je napomenula da je program Noci kazališta u INK-u besplatan iako to nije bio nužan preduvjet za organizaciju te manifestacije.

- Ovo je prva godina da se ova manifestacija održava pa još uvijek ne znamo kakav ce biti odaziv publike. Namjerno smo stavili besplatan ulaz da bismo privukli što više ljudi i natjerali ih da ostave ono što inace rade i dodu vidjeti živog glumca kako glumi na sceni, kazala je Jeromela Kaic.


Podijeli: Facebook Twiter