Noć hrvatskog filma i novih medija


Prva Noć hrvatskog filma i novih medija održat će se danas, na 17 različitih lokacija diljem Lijepe naše. U osam gradova u jednoj će se večeri prikazati više od 250 filmova, a umjetnička voditeljica manifestacije Irena Škorić, uz pomoć stručnih suradnika, sakupila je ono najbolje od domaće kinematografije i sastavila specifičan filmski program za svaki grad uključen u projekt. Filmski program u svim kinodvoranama počinje u 18 sati, osim u zagrebačkom kinu Europa gdje će se u 20 sati održati svečano otvorenje.

Program u Zagrebu čini ono najbolje od hrvatske animacije, kratkog igranog filma i dokumentaraca; od Oscarom nagrađenog "Surogata" Dušana Vukotića, preko retro dokumentarnih filmova o Zagrebu, do najboljih dokumentarnih i kratkih igranih filmova: "Izgubljena olovka" Fedora Škubonje, nagrađenom na festivalu u Cannesu, gdje je proglašen jednim od deset najboljih dječjih filmova, a dobio je i Zlatnog lava u Veneciji. Tu su i legendarni doksi Krste Papića, dugo godina zabranjeni film Petra Krelje "Splendid isolation", eksperimentalni Miroslava Mikuljana, Nenada Puhovskog, te jedan od najpoznatijih hrvatskih kratkih igranih filmova "Poslije podne (puška)" Lordana Zafranovića i igrani "Tri Ane Branka Bauera".

Na filmskoj tribini: Hrvatski film između umjetnosti i publike, koju će voditi filmski kritičar Boško Picula i Daniel Rafaelić, tema je "Gdje je danas hrvatski film između stalne potrebe za umjetničkom evaluacijom i komunikacije s hrvatskom publikom?" Na ova pitanja odgovarat će redatelji Veljko Bulajić, Vinko Brešan i Lordan Zafranović, filmska kritičarka Diana Nenadić te filmski producent Stanislav Babić.

Program u kinu Valli

U 18 sati prikazuje se "Kapetan Mikula Mali" Obrada Gluščevića, u 19.30 "Nije da znam, nego je to tako" Tanje Golić i "Kraj igre" Petra Oreškovića. U 20 sati je na programu film "Tri Ane" Branka Bauera, u 22 sata: "Don Kihot" Vlade Kristla, "Svaki dan za sebe, svi zajedno nikad" Gorana Trbuljaka i "Igra" Dušana Vukotića; a u 22.30 "Slučajni sin" Roberta Zubera. U 23.30 prikazuju se "Dva vremena u jednom prostoru" Ivana Ladislava Galete, "Iris" Željka Radivoja, "Work in Progress" Irene Škorić i "Termiti" Milana Šaneca, a u ponoć "Maršal" Vinka Brešana. Ulaz je besplatan. (M. ĆURIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter