Noc glazbene carolije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U petak navecer nije bilo zvijezda na rakljanskome nebu, ali dvije su zato bile ispred crkve svete Agneze. One su svojim nevjerojatnim talentom i glazbenim senzibilitetom priredile posjetiteljima, kojih je bilo iznimno puno, noc glazbene carolije.

Rijec je o koncertu violoncelista svjetskoga glasa Stjepanu Hauseru, dijelom Rakljancu, u glasovirskoj pratnji iznimno talentirane Yoko Misumi, koji su se u sastavu Rakljanskog kulturnog ljeta predstavili djelima romanticarskog predznaka.

To je bio koncert namijenjen širokoj publici koju su izvodaci emocijama prožetim partiturama romanticarskih autora uveli u sanjarsko raspoloženje, u svojevrsnu caroliju prouzrokovanu lirskim, sugestivnim i osebujnim dijalogom violoncela i glasovira, ciji su suptilni tonovi nadjacali buru. Osim što su pokazali zavidnu uigranost, mlade je izvodace bilo i lijepo s estetskoga gledišta vidjeti na toj sugestivnoj ljetnoj prirodnoj pozornici.

Izvodivši Dvorakove romanticne skladbe vrlo su zorno prikazali nepresušne melodijske invencije, majstorstvo koloristickih finesa te folklorne elemente prisutne u stvaralaštvu ovoga kasnoromantickog skladatelja. Francuski zvukovni senzibilitet i elegancija karakteristicne za Gabriela Urbaina Faurea te bogatstvo njegove harmonijske linije takoder su izvanredno predoceni. Poseban car veceri dale su izvedbe djela P. I. Cajkovskog, cuvenoga skladatelja koji je po svome izrazu kasni romanticar. Njegove plasticne melodijske invencije, bogatstvo harmonije, dotjeranost forme i izraženi kolorit poprimili su još sugestivniju dimenziju Hauserovom virtuoznošcu kada je violoncelo gotovo klizio u ljetnoj noci, a Yoko Misumi strastveno je za glasovirom interpretirala liricnost, kao i jake dramske akcente prisutne u stvaralaštvu tog velikana. Upravo taj šaroliki spektar izražavanja osjecaja prisutan kod Cajkovskog, u rasponu od pateticne melankolije do izražene vedrine omogucio je mladim, nadarenim glazbenicima da pokažu svoj istancan osjecaj za dinamiku, izvanrednu tehniku i upecatljiv scenski nastup.

Koncert koji je organizirao KUD "Mate Balota" iz Raklja imao je humanitarni predznak jer su se skupljali dobrovoljni prilozi za mladu profesoricu Natali Hajster, koja je nažalost teško nastradala u prometnoj nesreci prije gotovo cetiri godine. Kako su nam nakon koncerta javili organizatori, prikupljene su tri tisuce kuna.


Podijeli: Facebook Twiter