Nobilu dozvola da zastupa Perkovića u Njemačkoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski odvjetnik Anto Nobilo dobio je dozvolu njemačkog pravosuđa da pred tamošnjim saveznim vrhovnim sudom zastupa Josipa Perkovića te će zajedno s njemačkim kolegom Peterom Wagnerom sljedeći tjedan dobiti uvid u cjelokupne spise u vezi sa slučajem bivšeg šefa jugoslavenske i hrvatske tajne službe Perkovića, obznanio je Wagner u petak.

Wagner je u razgovoru za Hinu kazao da u slučaju Perković, kojega se tereti za suučesništvo u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine blizu Muenchena, nema "ničeg posebno novog", ali se "stvari kreću".

Kazao je i da je Perković dobro i da bi početak suđenja mogao biti u lipnju.

- Anto Nobilo je jučer na saveznom vrhovnom sudu prihvaćen kao odvjetnik obrane Josipa Perkovića i sljedeći tjedan ćemo dobiti uvid u cjelokupne spise iz slučaja te se nadam da ćemo za koji tjedan imati mnogo jasniju predodžbu o slučaju, rekao je Wagner.

Dodao je i da je savezno državno odvjetništvo ponovno ispitalo Vinka Sindičića, ključnog svjedoka sa suđenja Krunoslavu Pratesu, iz čega se i temelji nalog za uhićenje Perkovića, i od tada se zapravo malo toga dogodilo u postupku.

- Prema mojim trenutnim saznanjima, odvjetništvo se opet isključivo oslanja na iskaze Vinka Sindičića. Po mom mišljenju, Sindičić je veliki pripovjedač bajki, u njegovu životopisu postoje mnoge nerazjašnjene točke i veliko je pitanje treba li njegovim iskazima uopće vjerovati, rekao je Wagner.

Sindičić je, kako navodi Wagner, u iskazu pred istražnom sutkinjom saveznog vrhovnog suda ponovio sve ono što je tvrdio i u slučaju protiv Pratesa, iako je taj isti iskaz nedavno povukao kod javnog bilježnika.

- Sindičić je svoj iskaz dvaput povukao, sada kaže da to nije bilo službeno povlačenje, nego samo izjava, a nije baš mogao točno reći zašto je povlačio izjavu, kaže Wagner.

Činjenicu da državno odvjetništvo još uvijek ustraje na takvom "nevjerodostojnom" svjedoku kao što je Sindičić, Wagner je objasnio time da je Sindičić zapravo i jedino čime tužitelji raspolažu u slučaju protiv Perkovića. "Da se izrazim oprezno, jer još uvijek nemam cjelokupan uvid u spise, ali odvjetništvu je Sindičić jedini svjedok i kada bismo sad rekli: 'Mi mu ne vjerujemo', tada bi im slučaj pao u vodu i Perkovića bismo morali odmah pustiti na slobodu. Dosad je učinjeno toliko napora, čak je došlo i do političkog sukoba s Hrvatskom da bi se od toga samo tako odustalo", zaključuje Wagner.

Wagner je rekao da redovito u zatvoru posjećuje Perkovića te da je njegovo stanje, "s obzirom na njegovu dob i okolnosti" dobro.

Na pitanje kada procjenjuje da bi mogao započeti postupak protiv Perkovića, Wagner je ostao pri svojoj nedavnoj prognozi da bi se to moglo dogoditi još uoči ljeta. "Po mom mišljenju sve ide dosta sporo, ali mislim da je realno očekivati da proces započne prije ljeta, najvjerojatnije u lipnju", kaže Wagner. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter