Nobilov savjet obrani: Nadite prave krivce

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premda isticu da je u žalbenom postupku pred Haaškim sudom teško izmijeniti prvostupanjske presude, haaški odvjetnici Anto Nobilo i Branko Šeric, najpoznatiji po zastupanju Tihomira Blaškica, odnosno Vinka Martinovica, ipak se slažu da je to moguce.

- Od 125 osudenih osoba koje su uputile žalbu svega 12 ih je uspjelo dobiti oslobadajucu presudu. Dakle, šanse nisu velike. Medutim, sud je u krucijalnim predmetima prihvacao žalbe, primjerice u slucaju Blaškic, kazao je Šeric.

Šeric je odbacio kritike na racun odvjetnickih timova generala Ante Gotovine i Mladena Markaca te je ustvrdio da su njihovi odvjetnici uložili silan trud i napravili sve što je bilo u njihovoj moci.

Dio presude o zajednickom zlocinackom pothvatu, smatra, utemeljen je na samo jednom transkriptu. Istina, sud u izreci presude navodi i javne izjave Franje Tudmana, ali Šeric smatra da bi bez transkripta brijunskog sastanka teško bilo uopce govoriti o takvoj pravnoj kvalifikaciji.

Domazetova taktika

- Postavlja se pitanje i što je s ostalim sudionicima brijunskog sastanka. Jucer me nazvao Davor Domazet Lošo i zakljucili smo da nam se isplatila naša oštra taktika prema haaškim istražiteljima, kad smo prekinuli razgovor s njima i rekli im da ga optuže ili da ga puste na miru, rekao je Šeric.

Nobilo, koji je u žalbenom postupku pred Haaškim sudom uspio znatno umanjiti kaznu Blaškicu, takoder smatra da obrane generala u žalbenom postupku najlakše mogu napasti udruženi zlocinacki pothvat.

- Tužiteljima je taj sastanak odlicno sjeo, ali sud mu pridaje tumacenje koje objektivno ne zaslužuje. Zlocini su bili rasprostranjeni i masovni, dvadesetak tisuca kuca spaljeno, nekoliko stotina civila bespotrebno ubijeno, a nitko nije optužen za to. Klasicnu zapovjednu odgovornost necinjenja tu je teško izbjeci, ali tvrdnja suda da su Srbi planski protjerani prilicno je tanka jer su i sami planirali zbjeg, kazao je Nobilo.

Val zlocina

Blaškicev odvjetnik ne osporava kriminalne elemente u Tudmanovoj politici, posebno širenje ekstremnog nacionalizma, ali upozorava i da je val zlocina u Oluji bio motiviran i zlocinima iz prvog naleta srpskih snaga. Što je, pak, bilo predvidljivo i što se moralo sprijeciti. Ogradivši se da ipak nema potpun uvid u spis pa ne može dati kompletan savjet, Nobilo je ipak uputio obrani osudenih generala savjet prema svom iskustvu iz slucaja Blaškic.

- U takvoj situaciji možeš osloboditi klijenta jedino ako identificiraš prave krivce, upreš prstom u njih i dokažeš to. U slucaju Blaškica razotkrio sam cijeli paralelni zapovjedni lanac, a nemojte zaboraviti da je i Blaškic bio zapovjednik položaja, prakticki kao Gotovina te da mu se zapovjedna odgovornost predmnijeva, rekao je Nobilo.

U žalbenom postupku, uvjeren je Nobilo, moguce je otkloniti teze o zajednickom zlocinackom pothvatu i planskom protjerivanju, ali ocekivati oslobadajucu presudu bilo bi iluzorno.


Podijeli: Facebook Twiter