Nobilo: Privođenje u Kninu provokacija premijeru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tko se na javnom mjestu tuče, svađa, viče ili na drugi način remeti javni red i mir, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom (...) ili kaznom zatvora do 30 dana. Tako glasi članak Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira koji je prekršio 61-godišnji Luka Kozina iz Knina kad je vikao za vrijeme govora premijera Zorana Milanovića.

Zbog toga je priveden, a načelnik šibensko-kninske policije Ivica Kostanić potvrdio je i da će biti prekršajno gonjen, unatoč poruci Ureda predsjednika Vlade da procesuiranje "kninskih bukača" nema smisla.

O postupanju policije u ovom slučaju pitali smo dvojicu uglednih zagrebačkih odvjetnika, Antu Nobila i Vjekoslava Krsnika. Nobilo je, podsjetimo, koncem osamdesetih bio državni tužitelj te je povukao paralelu između postupanja policije u ovakvim slučajevima u socijalističkom/jednopartijskom i demokratskom sustavu.

- U vrijeme kad sam ja radio kao državni tužitelj, a u pitanju su kasne osamdesete, zviždanje, negodovanje i protestiranje nije se kazneno niti prekršajno procesuiralo, odnosno takvo ponašanje procesuirano je ako se radilo o izazivanju međunacionalne netrpeljivosti.

Prekršajno bi se reagiralo ako se vikanjem i negodovanjem na ozbiljniji način napadao socijalistički sustav. Bio je, naime, važan sadržaj, a ako tog sadržaja nije bilo, samo vikanje i zviždanje na skupu tada nije bio prekršaj, tvrdi Nobilo.

Policijsko postupanje u Kninu ovaj odvjetnik vidi kao "provokaciju prema premijeru Milanoviću i sadašnjoj Vladi." Nitko normalan, kaže on, ne bi zaključio da nekog treba prijaviti jer zviždi i negoduje, ako iza toga ne stoje skrivene namjere.

- Kad sam pročitao što se dogodilo, pomislio sam da netko smješta Milanoviću. Javni skup u Kninu bio je, pretpostavljam, prijavljen, a na javnom skupu se govori, zviždi, plješće... To je javnom skupu imanentno. Ne vidim kakav bi to prekršaj bio. Premijer je bio gost i držao govor.

Možete mu pljeskati, a kontra pljeskanju je zviždanje, vikanje, negodovanje... Ako netko viče želeći nadglasati premijera dok govori - dajte premijeru jači razglas. Svatko ima pravo prosvjedovati. Represijom se ne radi usluga niti premijeru, niti državi, niti demokraciji, zaključuje Nobilo.

Odvjetnik Vjekoslav Krsnik policijsko postupanje u Kninu prokomentirao je pak ovim riječima: "Ako nakon 23 godine nismo shvatili što je minimum demokracije, onda je suvišno bilo što govoriti." Policija se, smatra Krsnik, ovakvim postupanjem "željela dodvoriti premijeru i pokazati vjernost onima koji su na vlasti, jer očito drugačije ne znaju".

- Oni ne znaju što je demokracija i ne shvaćaju da javna osoba koja je izabrana na funkciju ponekad trpi i poruge. Ponekad je zviždanje i dobacivanje jedina komunikacija koju narod ima s nedostupnim im i nedodirljivim političarima, smatra Krsnik.

Mišljenje o policijskom postupanju pokušali smo dobiti i od resornog ministra Ranka Ostojića, ali njegov odgovor je bio: "Molim da se javite policiji. Ministar ne zapovijeda policijom".  (L. TOMIČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter