Nobelovka Rita Levi-Montalcini umrla u 103. godini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slavna talijanska znanstvenica, dobitnica Nobelove nagrade za medicinu Rita Levi-Montalcini, koju će svjetska znanost pamtiti po važnim otkrićima o neuronima, umrla je danas u svom rimskom domu u 103. godini, objavila je Ansa.

Levi-Montalcini rođena je 22. travnja 1909. godine u Torinu. Njezina majka bila je slikarica, a otac inženjer. S 20 godina počela je studirati medicinu i s iznimnim je uspjehom završila 1936.  

Odlučila je nastaviti znanstveno-istraživačku karijeru na području neurologije, ali su fašistički antisemitski zakoni koji isključuju Židove iz svih akademskih i profesionalnih aktivnosti u Italiji izmijenili tijek njezine karijere.

U SAD odlazi 1946. na poziv sveučilišta u St. Louisu. Tamo je ostala punih 30 godina i tijekom svoga rada izolirala je faktor rasta živaca i epidermalni faktor rasta, dva otkrića za koja je 1986. s kolegom Stanleyjem Cohenom dobila Nobelovu nagradu za medicinu.

Do danas je bila najstarija živuća dobitnica Nobelove nagrade i prva uopće među Nobelovim laureatima koja je doživjela stoti rođendan. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter