Nobelovka Herta Mueller u bolnici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Spisateljica i dobitnica Nobelove nagrade za književnost 2009. Herta Mueller (60) hitno je hospitalizirana, piše njemački tisak, priznajući tek da su svi njezini nastupi za 2013. otkazani iz zdravstvenih razloga.

- Njemačka spisateljica rumunjskog podrijetla Herta Mueller morala je otkazati sve nastupe za ovu godinu zbog bolesti, kazala je glasnogovornica izdavačke kuće Carl Hanser. "Pruža joj se potrebna njega i njezino se stanje popravlja", ističe se.

Prema nekoliko švicarskih i njemačkih medija, Herta Mueller trebala je otputovati u Bern u nedjelju na susret s čitateljima, ali je morala odustati.

Po pisanju njemačkog dnevnika Berliner Zeitunga, književnica je morala biti hitno operirana zbog perforacije crijeva u bolnici u Mullheimu, nekoliko kilometara od švicarske i francuske granice.

Rođena 17. kolovoza 1953. u Nitchidorfu, blizu Temišvara, Mueller je dobila Nobelovu nagradu za književnost 2009.

Živjela je do 34. godine u tadašnjoj komunističkoj Rumunjskoj prije nego što je izbjegla 1987. u zapadnu Njemačku. Danas živi u Berlinu.

Na hrvatski su prevedena njezina djela "Remen, prozor, orah i uže", "Da mi je danas bilo ne susresti sebe" i "Ljuljačka daha". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter