Nobelovac Paul Krugman u Rovinju: Ne žurite s eurom

Paul Krugman dobio je Nobelovu nagradu za ekonomiju 2008. godine
Paul Krugman dobio je Nobelovu nagradu za ekonomiju 2008. godine

Hrvatska ne bi trebala žuriti s uvođenjem eura, poručio je nobelovac Paul Krugman s drugog Adris Business Foruma, održanog u rovinjskom hotelu Lone, kojem su prisustvovali i prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, ministri Veljko Ostojić i Mirando Mrsić, župan Ivan Jakovčić te veliki broj predstavnika poslovnog svijeta i medija. "Uvođenje eura bila je greška, ali njegova propast bila bi još gora. Stoga trebate pričekati što će se zbivati s zajedničkom valutom jer ste sa svojom fleksibilniji u vođenju financijske politike", istaknuo je Krugman.

Kad je riječ o Hrvatskoj i pokušajima da se kriza riješi štednjom i većim poreznim opterećenjem Krugman je rekao da nije upoznat s detaljima, ali da male zemlje na periferiji Europe nemaju previše manevarskog prostora. Referirao se i na aktualnu krizu, koja je nastala u SAD-u kada se financijski sustav raspuknuo poput balona, stvorivši zatvoreni krug između vraćanja dugova i smanjene potrošnje, koji nisu razbile ni niže kamate.

Kada je kriza pogodila i Europu, bilo je očito da počinje velika depresija, kakve nije bilo od 30-ih godina prošlog stoljeća. Mnogo je sličnosti između krize u SAD-u i Europi pa se primjerice u Floridi i Španjolskoj srušilo građevinarstvo, a u Irskoj i Nevadi prenapuhani bankarski sektor. Ipak, kriza je izraženija u Europi jer Europska unija nije država i ima krhke institucije. Tako je američka federalna vlada brzo uskočila i spasila Floridu, dok se krizi u Španjolskoj i pogotovo Grčkoj, koja je poseban slučaj, ne vidi kraj.

Ipak, pokazalo se da se kriza ne rješava preoštrim mjerama štednje. "Španjolska nije imala preveliki budžetski manjak, već je građevinski sektor povukao za sobom banke. Pokazalo se da se uvedenom prevelikom štednjom kriza samo pojačala pa je rješenje u jačanju izvozne privrede, što uspješno radi Njemačka", zaključio je Krugman.

Nobelovu nagradu za ekonomiju dobio je 2008. godine za svoj doprinos novoj teoriji trgovine. Profesor je ekonomije i međunarodnih odnosa na američkom sveučilištu Princeton te autor ili urednik više od 20 knjiga i nekoliko stotina stručnih članaka, a u New York Timesu objavljuje popularnu kolumnu. (piše A. POKRAJAC; snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter