Nobelovac Elie Wiesel vratio odlicje Madarskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dobitnik Nobelove nagrade za mir, americki pisac rumunjsko-madarskog podrijetla Elie Wiesel, preživjeli iz holokausta, vratio je odlicje madarskoj vladi zbog rehabilitacije nekadašnjih nacista, u pismu objavljenom u utorak u tjedniku Magyar Narancs.

Osamdesettrogodišnji Wiesel, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1986., izjavio je da je šokiran sudjelovanjem predsjednika madarskog parlamenta Laszla Kovera, clana konzervativne vladajuce stranke Fidesz, na svecanosti vracanja u rodno selo (danas u Rumunjskoj) posmrtnih ostataka nekadašnjeg madarskog pronacistickog pisca Jozsefa Nyira.

- Zabrinut sam i skandaliziran cinjenicom da ste sudjelovali, uz državnog tajnika za kulturu Gezu Szoecsa i predsjednika stranke krajnje desnice Jobbik Gabora Vonu, na svecanosti organiziranoj za Jozsefa Nyira, clana uprave organizacije madarskih nacista tijekom Drugog svjetskog rata, kazao je nobelovac u pismu upucenom Laszlu Koeveru.

- Iz tog vam razloga vracam odlicje Veliki križ Republike Madarske koji sam dobio 2004., zakljucuje dobitnik Nobelove nagrade za mir.

Madarska vlada smatra aferu Nyiro nepolitickom, smatra da je samo rijec o pitanju odavanja posljednje pocasti.


Podijeli: Facebook Twiter