Nobelova nagrada za fiziku Francuzu i Amerikancu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nobelovu nagradu za fiziku za 2012. dijele Francuz Serge Haroche i Amerikanac David Wineland za svoje radove na polju kvantne fizike, priopćio je u utorak odbor za dodjelu nagrade, prenose agencije.

Haroche i Wineland su nagrađeni za "svoje nove eksperimentalne metode koje omogućuju mjerenje i rukovanje pojedinačnim kvantnim sustavima"."Dobitnici su utrli put novoj eri eksperimentalnog istraživanja u kvantnoj fizici pošto su uspjeli izravno promatrati pojedinačne kvantne čestice a da ih pritom nisu uništili", dodaje se u priopćenju švedske Kraljevske akademije znanosti.

Njihovi radovi mogli bi omogućiti razvoj superbrzog računala temeljenog na kvantnoj fizici, prenosi Reuters. "Možda bi kvantno računalo moglo promijeniti naš svakodnevni život na isti način kao što je to klasično računalo napravilo u prošlom stoljeću", navodi akademija.

Haroche (68), s kolegom iz Ecole normale superieure (ENS) Jean-Michelom Raimondom, uspio je 2008. promatrati prijelaz fotona iz atipičnog stanja kvantnog svijeta u stanje koje savršeno odgovara klasičnoj fizici, fenomen koji se zove "dekoherencija".

Wineland (68) je radio na polju kvantne optike i "istraživao temeljnu interakciju između svjetla i materije", ističe odbor, prenosi AFP. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter