Nobel za najšašavija otkrića

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Psiholozi koji su otkrili da naginjanje na lijevu stranu čini Eiffelov toranj nižim, neurolozi koji su otkrili moždanu aktivnost u mrtvom lososu i autori naprave koja stišava dosadnjakoviće među dobitnicima su Ig Nobelove nagrade za najčudnija i najšašavija otkrića.

Dobitnici godišnjih nagrada koje dodjeljuje časopis Annals of Improbable Research kao duhovitu suprotnost Nobelovim nagradama bit će službeno objavljeni početkom sljedećeg mjeseca, a bivši dobitnici predaju nagrade ovogodišnjima na svečanosti na sveučilištu Harvard u Massachusettsu.

Među dobitnicima Ig Nobela za 2012. je i skupina američkih znanstvenika koji su otkrili da čimpanze mogu prepoznati druge čimpanze prema fotografijama njihovih stražnjica te švedski istraživač koji je riješio zagonetku promjene boje kose u zeleno kod nekih ljudi koji su živjeli u određenim kućama u mjestu Anderslovu u Švedskoj. Kao krivca otkrio je interakciju bakrenih cijevi i tople vode.

Za urednika časopisa Annals Marca Abrahamsa jedan od favorita je ovogodišnja akustična nagrada - izum japanskih znanstvenika koji ometa izlaganje tako da ga reemitira s malim zakašnjenjem.

"To je mala naprava koju usmjerite prema nekome tko ne prestaje pričati... Ima tisuće potencijalno korisnih primjena", kazao je Abrahams. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter