Nobel za mir: Favoriti Malala i kongoanski liječnik

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pakistanska djevojka Malala, kongoanski liječnik koji pomaže silovanim ženama te ruski i bjeloruski aktivisti za ljudska prava vode u prognozama uoči dodjele Nobelove nagrade za mir u petak u Oslu.

Najvažnija Nobelova nagrada potiče špekulacije iako lista kandidata ostaje tajna već najmanje 50 godina. Jedino je izvjesno da je ove godine u utrci za Nobela za mir bilo 259 pojedinaca i organizacija, što predstavlja novi rekord.

Nekoliko eksperata za Nobel smatra Malalu favoritkinjom. Mlada Pakistanka, koja je čudesno preživjela metak u glavu talibana prije godinu dana, postala je planetarna predstavnica prava djevojčica na obrazovanje nasuprot vjerskom ekstremizmu.

Dodjela nagrade Malali ukazala bi na "nekoliko vrlo važnih poruka", prvenstveno "ulogu obrazovanja, posebice djevojaka i žena, za mir, demokraciju i ljudska prava", ocijenio je Kristian Berg Harpviken, direktor Instituta za istraživanje mira u Oslu. Sa 16 godina bila bi nadaleko najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir u povijesti.

Ginekolog Denis Mukwege drugi je favorit u očima norveškog povjesničara Aslea Sveena, autora djela o Nobelu. U rodnom DR Kongu, liječnik, također meta pokušaja ubojstva u listopadu 2012., njeguje svake godine tisuće djevojaka i žena žrtava silovanja, koje oružane skupine koriste kao oružje rata.

Rusija može također privući pozornost čuvara Nobela koji bi mogli nagraditi aktiviste za ljudska prava poput Ljudmile Aleksejeve, Svetlane Ganuškine i Ljilje Šibanove ili pak nevladinu organizaciju Memorial. Ili će se okrenuti Bjelorusiji često opisivanoj kao "posljednja europska diktatura", gdje aktivist Aleš Beljacki izdržava dugu zatvorsku kaznu, službeno zbog fiskalne pronevjere.

Nobelova nagrada sastoji se od zlatne medalje, diplome i čeka od osam milijuna švedskih kruna (920.000 eura). (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter