Nobel za književnost Tomasu Transtroemeru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nobelova nagrada za književnost dodijeljena je Tomasu Transtroemeru, 80-godišnjem švedskom pjesniku koji svojim "sažetim, ali prozracnim pjesnickim slikama otvara novi pristup stvarnosti", objavio je danas Nobelov odbor za dodjelu nagrada.

Transtroemer je 108. dobitnik prestižne Nobelove nagrade za književnost, koju je prošle godine primio Peruanac Mario Vargas Llosa.

Švedski pjesnik je po struci psiholog, a 1990. godine je preživio moždani udar i bitno mu je smanjena sposobnost govora. Njegove pjesme, koje opisuju kao misticne i tužne, prevedene su na više od 50 jezika.

Nobelovu nagradu za književnost dodjeljuje Švedska akademija koja se sastoji od 18 clanova koji tu cast zadržavaju doživotno. Medu sadašnjim clanovima, poznatim pod nadimkom De Aderton (Osamnaestorica), nalaze se istaknuti švedski književnici, lingvisti, profesori književnosti, povjesnicari i ugledni pravnici.

Dobitniku Nobelove nagrade za književnost pripada novcana nagrada, diploma i medalja. Medalju koju dobiva dobitnik nagrade za književnost dizajnirao je švedski kipar Erik Lindberg, a predstavlja mladica koji sjedi pod stablom lovora te sluša i zapisuje pjesmu Muze.

Na medalji su ugravirane rijeci iz Vergilijeve Eneide: Inventas vitam juvat excoluisse per artes (odnosno, "oni koji su svojim znanjem ucinili život na zemlji boljim"). (GI, Hina)


Podijeli: Facebook Twiter