NOB u istarske školske programe!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjedništvo Saveza antifašistickih boraca i antifašista Istarske županije najavilo je da ce svim istarskim školama, ali i gradovima, opcinama te županijskim službama uputiti zahtjev za uvodenjem nastave zavicajne povijesti u školski program.

SABA predlaže da ravnatelji istarskih škola dopuste da se u sklopu postojecih predmeta povremeno održavaju satovi antifašisticke povijesti NOP-a s naglaskom na narodnooslobodilacke borbe naroda Istre i Hrvatske. Naime, premda su nedavni razgovori celništva republicke SABA-e s ministrom znanosti, obrazovanja i sporta Radovanom Fuchsom o uvodenju povijesti NOB-a u školske programe protekli u odobravajucem tonu, nadležni ih je ministar obavijestio da se u sljedece cetiri godine udžbenici nece mijenjati.

Daljnje otezanje s istinom o NOB-u istarskim je antifašistima neprihvatljivo, pa su u tu svrhu izradili kraci povijesni pregled istarske povijesti koji bi, vjeruju, mogao poslužiti za izvodenje povremene nastave povijesti NOB-a (nekoliko sati u školskoj godini).

Kako je kazao predsjednik SABA-e Tomislav Ravnic, na ovaj su se potez odlucili s obzirom na sve jaci povijesni revizionizam kojim se prošlost iskrivljuje i potiskuje. (A. DAGOSTIN)

Podrška radnicima Glasa Istre
- Apsolutno podržavamo objektivne zahtjeve novinara Glasa Istre da s poslodavcem ishode svoja radna, moralna i profesionalna prava, izjavio je predsjednik županijske SABA-e Tomislav Ravnic te zatražio da se takav stav zabilježi u Glasu Istre.


Podijeli: Facebook Twiter