NMR siguran za bolesnike s pacemakerima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pregled nuklearnom magnetskom rezonancijom siguran je za osobe koje imaju pacemakere ili druge ugrađene aparate koji reguliraju rad srca, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu American Journal od Cardiology.

Tim znanstvenika s klinike Scripps u La Jolli u Kaliforniji, predvođen Robertom Russom, proučio je medicinsku dokumentaciju 109 pacijenata s pacemakerima i drugim implantiranim uređajima koji su bili izloženi NMR-u kojim se trebala postaviti dijagnoza tumora mozga.

Uređaji su tijekom pretrage bili isključeni ili postavljeni u opciju regularnog srčanog ritma na koji ne utječu magnetska polja.

Ni u jednom slučaju nije došlo do poremećaja rada srca ili kvara na uređaju tek su uočena manja odstupanja u mjerenju elektriciteta koja ne utječu na zdravlje. Proizvođači pacemakera u uputama upozoravaju da se osobe koje imaju te aparate ne izlažu NMR-u zbog jakih magnetskih polja koja bi mogla izazvati zagrijavanje žica u aparatima i izazvati unutarnje opekotine.

Russo kaže da se nalazi moraju potvrditi obradom većeg broja bolesnika izloženih NMR-u i dodaje da sve više bolnica počinje raditi NMR na srčanim bolesnicima s pacemakerima kad ne postoje druga prihvatljiva rješenja. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter