NLO iznad Pule?!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kasnoposlijepodnevni nedjeljni "svjetlosni spektakl" - ili dvije crvene svjetlece tocke - na nebu iznad Pule, koji su neki žitelji Vidikovca i Verude primijetili, izazvao je podosta oprecnih komentara. Iako je svakome teško povjerovati u NLO-e i vanzemaljce, mogla su se cuti i takva objašnjenja. Ipak, puno više gradana smatra da je rijec o drugom, laserima, zrakoplovima ili necem slicnom. S druge strane, jedan od ocevidaca potvrdio nam je neobicnu pojavu odbacujuci mogucnost da se radi o laseru ili svjetlecim balonima.

- Nisam samo ja to vidio nego pola grada. Uostalom, telefonom su mi javili da pogledam nebo. Kada sam izašao van, nadomak tvrdave na Vidikovcu, gdje stanujem, imao sam što vidjeti - puno nebo svjetlosti. U paru dva crvena svjetla dizala su se s istoka uvis i udaljavala na jugu, gdje su promijenila boju u žutu. U pola sata bilo je barem 50 parova svjetala. Osim mene, to je vidjelo puno ljudi. Zvao sam susjede da se uvjere i bilo je fascinantno, kaže nam Dean Buic, koji je pojavu fotografirao i zabilježio kamerom.

Buic istice da je potom nazvao pulsku zracnu luku, gdje je dobio informaciju da iznad Pule nije bilo nikakvih preleta zrakoplova.

- Nema šanse da je to bio nekakav laser, a ne vjerujem niti da su bili svjetleci baloni jer se svjetlo mijenjalo. Ponavljam, nisam to vidio samo ja nego mnoštvo oko mene i na Vidikovcu, zakljucuje naš sugovornik.

Volio bi vidjeti vanzemaljce

Iako smo na Vidikovcu pokušali od žitelja ovog naselja provjeriti jesu li što vidjeli, na svjedoke dogadaja nismo naišli, a mnogi su nas, ocekivano, gledali u cudu. Ipak, nesporno je da su pojedini gradani uistinu vidjeli neobicnu pojavu, što je i dokumentirano, no Puljani se nisu pretjerano osvrtali na taj dogadaj, a na spomen vanzemaljaca i NLO-a samo bi se nasmijali.



- Ovaj put ništa nisam vidio. Prije par godina vidio sam nekakvu svjetlost, zvijezdu ili kakvu letjelicu, ali ovaj put nisam. Iskreno, volio bih doživjeti susret s NLO-om, rekao nam je jedan stariji stanovnik Vidikovca dodavši da voli na TV-u gledati znanstvene emisije o svemiru.

Buduci da mnogi stanovnici Vidikovca, cim bi culi što nas zanima, nisu bili raspoloženi za razgovor - a neki su u prolazu komentirali da, s obzirom na Martinje, nije cudno što je nekima pred ocima svijetlilo - obratili smo se prodavacici na kiosku, koja tijekom dana cuje puno "cakula".

Baloni sa svijecama u cast poginulog

I nismo pogriješili jer njoj su, pak, jutros mnogi žitelji objašnjavali cudnu svjetlost, a pricu nam je prenijela iako se nije željela fotografirati.

Prema tim komentarima, kako nam je rekla, veliki dio njenih sugovornika zakljucilo je da se radilo o upaljenim svijecama u svojevrsnim balonima koji su, prema japanskoj tradiciji, pušteni u spomen na poginulog clana kluba ljubitelja jednog od japanskih proizvodaca vozila. Podignute toplim zrakom vjetar ih je, kažu znalci, donio iznad Pule, što su neki od gradana primijetili na nebu kao crvenu svjetlost.

Iako bi takvo objašnjenje imalo smisla, cini se da ni ono nije utemeljeno. Barem je mi nismo uspjeli potvrditi. Naime, pokušali smo je provjeriti na nekoliko adresa osoba bliskih nastradalom mladicu i mogucim sudionicima odavanja pocasti, odnosno prijateljima poginulog clana kluba prijatelja japanske marke vozila, medutim potvrdu takvog odavanja pocasti nismo dobili - nitko od upitanih za tako nešto nije cuo.

Premalo podataka za rijec znanosti

Za komentar spomenutog dogadaja upitali smo i astronoma Korada Korlevica, voditelja zvjezdarnice u Višnjanu, koji kaže da unatoc brojnim upitima koje je tijekom dana vec dobio, za komentiranje nema dovoljno podataka.

- Netko je vidio cetiri svjetla tockastog oblika koja slice zvijezdama. Takvo videnje može biti sve što covjek može pomisliti, rekao je Korlevic upozorivši "neuke" da se razni sateliti u orbiti krecu u formacijama, a u Zemljinoj sjenci mijenjaju boje.

- Bez tocnih podataka, koordinata i položaja zvijezda, blizine odredene zvijezde i brzine kretanja, da se dogadaj može rekonstruirati i provjeriti, teško je bilo što komentirati, zakljucio je najpoznatiji istarski astronom.

Strucnjaci su opcenito bili vrlo skepticni prilikom komentiranja nedjeljnog dogadaja, posebno isticuci da je bez detaljnih podataka teško bilo što reci. Vecina vjeruje da je rijec o optickoj iluziji na nebu, refleksiji i lomu svjetla u atmosferi ili pak visinskim letovima vojnih aviona-lovaca, cija svjetla na velikim visinama i udaljenostima cesto znaju donijeti slicne "spektakle" za koje pulski kontrolni toranj nema saznanja. (Goran ROJNIC)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter