NLO-i su zapravo bili američki špijunski avioni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Neidentificirani leteći objekti na nebu Nevade zbog kojih se stvorio mit o tajanstvenoj Zoni 51 bili su zapravo špijunski avioni U-2 testirani u toj ultratajnoj bazi, otkriva CIA.

Pristaše teorija zavjere bit će razočarani dok će težak udarac biti nanesen fantaziji potkrijepljenoj holivudskim filmovima o tome kako je američka vlada tajila postojanje izvanzemaljaca.

Zona 51 služila je za testiranje čuvenih špijunskih zrakoplova iz Hladnog rata. Otkriveno je to u službenom izvješću o povijesti programa U-2 između 1954. i 1974. koji potpisuju dva povjesničara CIA-e a koje od nedavno nije više strogo povjerljivo.

Na 400 stranica izvješća ne spominju se izvanzemaljci iz Roswella, čiji se NLO navodno srušio u Novom Meksiku 1947. i koji je, prema legendi, potom skriven i proučavan u Zoni 51. Naprotiv, to područje u pustinji Mojave dugo 20-ak kilometara, sjeverozapadno od Las Vegasa, predstavlja se kao mjesto rođenja špijunske letjelice U-2, koja je postala "slavna" pošto je 1960. srušena iznad Sovjetskog Saveza.

Ovo nije prvi put da obavještajna agencija priznaje postojanje Zone 51. U dokumentu objavljenom on line u listopadu 2012. memorandum iz 1967. tadašnjeg direktora CIA-e Richarda Helmsa govori o polijetanju iz Zone 51 triju špijunskih aviona u Japan u misije iznad Vijetnama. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter