NL: Otvoriti racun za pomoc stradalima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Županija bi trebala otvoriti poseban racun na koji bi svi mogli uplacivati sredstva za pomoc stradalima u poplavama, jer proracunska sredstva nece biti dovoljna, rekao je u utorak Plinio Cuccurin na konferenciji za novinare njegove Nezavisne liste i podržao da se u rebalansu proracuna izdvoje sredstva za pomoc oštecenima.

Ocijenio je takoder da dio krivice za poplave u Istri snosi i ljudski faktor, a ne samo priroda. Jedan od glavnih razloga je, po njemu, gradnja u slivnim podrucjima. Upozorio je i da je u posljednjem rebalansu proracuna Grada Pule skinuto 900 tisuca kuna iz stavke održavanja oborinskih kanala.

Cuccurinova Nezavisna lista predstavila je u utorak novinarima svoje nove prijedloge za Županijsku skupštinu. Pritom je Cuccurin primjetio da je Skupština vec usvojila njihove prijedloge o štednji i racionalizaciji u Županiji, no da je župan Ivan Jakovcic rekao da ih nece provoditi.

Županijski vijecnik Alen Rosanda je napomenuo je da je u prvih osam mjeseci Istra zabilježila pad broja gostiju i nocenja iz Italije i Velike Britanije, zbog cega smatra da bi Županija trebala poraditi na povecanju prometa u Zracnoj luci Pula te na povezivanju morskim putem s Italijom. Istaknuo je da pulski aerodrom zaostaje za trendom rasta prometa u drugim zracnim lukama u Hrvatskoj, zbog cega bi trebalo napraviti analizu njegovog položaja i potencijala.

Rosanda je rekao da ce Nezavisna lista uputiti prijedlog u Županijsku skupštinu da se istarsko gospodarstvo, koje bi imalo izravne koristi od toga, ukljuci u sufinanciranje dodatnih letova i novih brodskih linija.

Cuccurin je, pak, upozorio da je prije godinu dana županijski Odjel za lokalnu i podrucnu samoupravu preuzeo obavezu predlaganja propisa za vecu decentralizaciju i pojednostavljivanje propisa za brži regionalni razvoj. U Županiji cesto govore o decentralizaciji, ali o njoj nema govora, primjerice, u županovom mandatnom programu, dodao je Cuccurin. Stoga ce Nezavisna lista, na cijem je celu, predložiti Skupštini donošenje zakljucka o aktivnostima za vecu regionalizaciju.

Kazao je takoder da bi trebalo analizirati na kakve sve prepreke nailaze istarski poduzetnici u svom poslovanju, a ticu se administracije. Predložio je da Županijska skupština pokrene uspostavu jedinstvene prakse i postupanja upravnih tijela u Istri, a da Županija na sebe preuzme koordinatora.


Podijeli: Facebook Twiter