NL Novi Labin: Za referendum o Plominu C


Članovi Nezavisne gradske liste Novi Labin na čelu s nositeljicom Tamarom Nestorović danas su predstavili svoj izborni program naslovljen "Mi smo strategija Labina 21 stoljeća". Posebno su naglasili njegove prve četiri točke. Polazište njihovog djelovanja je, naglasila je Nestorović, zahtjev za referendum građana Labinštine i Istre o izgradnji novog bloka TE Plomin C na ugljen.

- Potpise za referendum skupljamo već tri mjeseca i uskoro ćemo javnost obavijestiti o rezultatima. Ako ga Vlada odbije i izgradi termoelektranu na ugljen, tužit ćemo RH Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strasbourgu i tražiti odgovarajući financijsko obeštećenje za sve stanovnike Labinštine. Cilj nam je u naredne tri godine smanjiti količine ugljičnog dioksida u zraku za 20 posto te uspostaviti stalnu kontrolu kvalitete zraka na Labinštini, kaže ona.

Druga točka programa predviđa realizaciju prve faze projekta Podzemni grad do 2017., za što bi trebalo 2014. osigurati 2,5 milijuna eura iz EU-fondova.

Alberta Miletić naglasila je potrebu osnivanja besplatne gradske savjetodavne službe o tom izvoru financiranja, a David Černjul se založio za uvođenje javnih potreba mladih i programa njihovog samozapošljavanja u strategiju i proračun Grada. Dražen Smoković, koji je ujedno i kandidat liste za gradonačelnika, ističe potrebu da se svi zapušteni stambeni kapaciteti u starogradskoj jezgri pretvore u turističke da bi Labin postao pravo turističko mjesto.

U povodu Europske godine zraka i preporuke EU-a za obustavu izgradnje termoelektrana i okretanje obnovljivim izvorima energije članovi liste fotografirali su se s maskama na licu jer će nam, vele, biti potrebne ako Plomin C bude izgrađen. (Napisao i snimio R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter