Uz poznatu marušićansku Luganigadu, mali svojevrsni festival istarske kobasice koja se održava već 25. put, sedam posljednjih godina održava se i gourmet natjecanje konoba u pripremanju jela s istarskim kobasicama spremljenih na tradicijski način. Posjetitelji koji su se okupili u marušićanskoj konobi Atelier degustirali su tri jela, a najviše glasova (37 od 51 glasa) dali su njokima s kobasicom i bijelim umakom kojega je pripremila kuharska ekipa domaćina, konobe Atelier, na čelu s Edom Hrobat.
Uz to jelo poslužena je malvazija iz 2011. godine CAPO vina iz Fernetića kod Brtonigle. Pored njoki koji su se najviše svidjeli uzvanicima te gorumet večeri, dojmljivu maneštru od ječma s domaćom kobasicom pripremila je kuharska ekipa konobe Loggia iz Oprtlja uz koju je poslužena malvazija iz 2015. godine Vinarije IBM Ivančić iz Novigrada. Gosti kuhari iz konobe Stara kužina (Bertoki, Slovenija) pripremili su palentu s kobasicom u refošku, a s tim je jelom poslužen refošk Vinarije "Vino Veritas" iz Kaštela. Sva jela i dobar odabir vina pohvalili su i poznati stručnjaci na tom polju Drago Orlić i Franko Lukež, koji su bili sudionici večeri uz predstavnike turističkih zajednica i druge uzvanike. Priznanja kuharima uručio je bujski gradonačelnik Edi Andreašić.
- Želimo ovom večerom, kao i cijelom Luganigadom, promovirati i potaknuti proizvodnju prave domaće istarske kobasice, da tradicionalan način proizvodnje kobasica ne ode u zaborav. Uz domaću kobasicu, promoviramo i domaće kvalitetno vino s ovog područja. Ove godine natjecanje možemo nazvati i međunarodnim jer su nam došli gosti iz Slovenije. Planirali smo i goste iz okolice Trsta, gdje se također rade kobasice na stari istarski način, ali su zbog bolesti izostali, kazao je direktor Turističke zajednice Buja Valter Bassanese. Inače, konoba Atelier u Marušićima već sedam je godina domaćin ove zanimljive manifestacije. (L. J.)